Kupiłem TP-Linka W8910G. W jednym pokoju jest PC i lapek z WiFi. Skonfigurowałem router, net na PC jest. Przy próbie połączenia lapka z routerem przez WiFi jest tak: system znajduje zabezpieczoną sieć (WPA2-PSK, TKIP), więc klikam 'Połącz" i wpisuję hasło. Pojawia sie okienko “Trwa oczekiwanie na sieć”. I koniec
Stery na lapku przeinstalowane. Próbowałem zmieniać zabezpieczenie na WPA oraz całkowicie je wyłączać. Wyłączałem wszystkie filtry MAC. Na lapku mam ustawione automatyczne pobieranie adresów (tak jak w PC). Kanał nadawania to 6, próbowałem zmieniać na 11 - bez rezultatu. Sądzicie, że warto sprawdzać każdy?
Szukałem na necie tego problemu i jest kilka wątków, ale wszystkie kończą się albo głucho, albo “Rozwiązałem problem - temat do zamknięcia” bez wytłumaczenia. Przeglądałem też kilka poradników konfiguracji tego routera.
połączenia sieciowe --> pozycja związana z kartą WiFi (PPM -> właściwości) --> w okienku które się pojawi -> Konfiguruj -> zakładka Zaawansowane -> na liście pozycja: Tryb sieci bezprzewodowej i może tu masz coś namieszane…
jeśli ogólnie WLan na routerze świeci i wygląda na to, że jest ok radziłbym jeszcze przeinstalować stery do WiFi/ program do łączenia się… czasem może pomóc nowszy a czasem starszy soft…