W8910G - "trwa oczekiwanie na sieć"

Witam,

Kupiłem TP-Linka W8910G. W jednym pokoju jest PC i lapek z WiFi. Skonfigurowałem router, net na PC jest. Przy próbie połączenia lapka z routerem przez WiFi jest tak: system znajduje zabezpieczoną sieć (WPA2-PSK, TKIP), więc klikam 'Połącz" i wpisuję hasło. Pojawia sie okienko “Trwa oczekiwanie na sieć”. I koniec

Stery na lapku przeinstalowane. Próbowałem zmieniać zabezpieczenie na WPA oraz całkowicie je wyłączać. Wyłączałem wszystkie filtry MAC. Na lapku mam ustawione automatyczne pobieranie adresów (tak jak w PC). Kanał nadawania to 6, próbowałem zmieniać na 11 - bez rezultatu. Sądzicie, że warto sprawdzać każdy?

Szukałem na necie tego problemu i jest kilka wątków, ale wszystkie kończą się albo głucho, albo “Rozwiązałem problem - temat do zamknięcia” bez wytłumaczenia. Przeglądałem też kilka poradników konfiguracji tego routera.

• spróbuj wyłączyć wszystkie zabezpieczenia sieci

• jeśli masz przypisywanie adresów po MAC’u to wyłącz je

• przeinstaluj stery na lapku do WiFi, program do łączenia się z siecią, ew chipset

• sprawdź kanały oraz standard sieci (a, b, g)

hmmm… nic więcej nie przychodzi mi na razie do głowy a większość z tych rzeczy już próbowałeś…

mam ten router od jakiegoś miesiąca i nie sprawiał mi raczej problemów…

Gdzie to się zmienia? Bo jakoś nie mogę znaleźć

Dzięki za odzew

połączenia sieciowe --> pozycja związana z kartą WiFi (PPM -> właściwości) --> w okienku które się pojawi -> Konfiguruj -> zakładka Zaawansowane -> na liście pozycja: Tryb sieci bezprzewodowej i może tu masz coś namieszane…

jeśli ogólnie WLan na routerze świeci i wygląda na to, że jest ok radziłbym jeszcze przeinstalować stery do WiFi/ program do łączenia się… czasem może pomóc nowszy a czasem starszy soft…

Jako takiego programu nie ma, po prostu winda znajduje dostępne sieci bezprzewodowe i łączy (tzn. nie łączy :/)

Nie mam czegoś takiego. W Zaawansowanych jest tylko o zaporze

Sprawdz ustawienia w routerze

Kto jest twoim dostawcą internetu ?

Napisz coś więcej

Pokaże Ci ustawienia mojego routera dla Neti

c0135de1cf824aaem.jpg

2a6e8b154f1af925m.jpg

8255d2b98c94933bm.jpg

f2fd2a474d2c832cm.jpg

b2656817d72dc968m.jpg

Człowieku, czy Ty mnie uważasz za lamera? Przeczytaj sobie dokładnie mój pierwszy post

Neo niestety

Net mi działa, router jest dobrze skonfigurowany (a jeśli nie, to tylko WAN), tylko lap nie chce się połączyć bezprzewodowo (przez kabel jest ok)

Sieciówka w lapku to Atheros AR5006EG

Sprawdziłem wszystkie kanały, ale bez różnicy

a jakiego programu używasz do łączenia się z siecią?