Wadliwe sterowniki

Witam !

Mam dwa pytanka:

Na Susa 10 nie mogę zainstalować dobrych sterowników do Planeta WL-8303.

1 Wydaje mi się, że próbowaem zainstalować wszystkie, jednak konsola wyrzuca komunikat, że sterownik, czyli NET8108 jest Valid.

Kolejne pytanie, czy jak instaluję stery do XP, 2k, Me… i wszystkie mają jednakową nazwę, czyli NET8108, to one się nadinstalują/zastąpią wzajemnie, czy te kolejne niby się instalują (bo tak mówi konsola), a po prawdzie to nie (wiem, że to wbrew logice, ale kto pyta nie blądzi)

2 Czy jest opcja, żeby sieciówka widziala moją sić bez sterowników. Bo taka sytuacja ma miejsce u mnie.

Dziękuję i pozdrawiam.

1Sterowniki z windowsa nie pasują do linuxa

Nie piszemy kiedy nie mamy o danym temacie zielonego pojęcia.

Co miałęś na myśli to prawda że o linuxie to akórat mało wiem ale sterowniki z windows nie chodzą przecież na Linuxie chyba że jakoś tam przez emulator WINE czy cos ale z założenie nie chodzą

A czytałeś ten temat:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=70480

i to co na stronie do której jest w nim link ?? Wydaje Mi się, że nie :roll:

Grzesiek1 , akurat windowsowych sterowników do kart wifi można używać dzięki ndiswrapper’owi.

No może i macie racje ale z tego co słyszałem to przeważnie sterowniki z winxp nie działają wcale na linuxie albo działają ale nie tak jak powinny i najlepiej ściągnąć w wersji na linuxa.

Ale zdarza sie ze chodzą oki (rzadko)

Niestety, ale nie do wszystkich kart tego typu są sterowniki dla Linuksa (podziękowania dla producentów) i czasami trzeba skorzystaćz tych przeznaczonych dla jedynego słusznego OSa i co ciekawsze, działają.

instalowałem za pomocą ndiswrappera…i wreszcie zainstalowałem.Ster teraz jest present :slight_smile:

Pozostaje jakaś zmudna konfiguracja karty. Dwa dni próbuję i coś nie idzie :confused: