Wadliwe zamykanie systemu

(Bogdan_G) #1

Jest problem na moim staruszku XP. Gdy kliknę w menu start i w wyłącz komputer, to ponowne uruchomienie przy czarnym ekranie trwa ok 3 minut.
Gdy kliknę w uruchom ponownie - jest menu ekranowe - już po 27 sek. klikam w przeglądarkę.
Gdy wyłączę powerem - jest menu ekranowe - też po 27 sek. włączam przeglądarkę.
Tylko ten przycisk wyłącz - powoduje długie ładowanie systemu.

Zainstalowałbym ponownie system, ale dwunastoletnia klawiatura na PS2 odmówiła posłuszeństwa. Albo gdzieś starą taką kupię, albo uda się naprawić system.

Wszystko to moja wina, bo zainstalowałem systemcare od iobit, żeby przetestować program, bo tu na forum fani tego programu mają problemy, jakby to był święty niewinny program. A nieprawda. Dużo naśmiecił ten program i po odinstalowaniu total uninstallem, jeszcze trzeba było sprzątać system i kasować wszystko to, co zmieniał w systemie.
Raz użyć i kląć jak szewc - to wina tego, że sprawdzam programy… :stuck_out_tongue_winking_eye:

(sensu) #2

Dziwne, bo:

oraz

teoretycznie jest to to samo.

(CezarJuliusz) #3

Sprawdź co masz w tych gałęziach rejestru systemowego:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce

Nie zaszkodzi również w tych (aczkolwek ich przeznaczenie jest nieco inne):
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

IObit jak rozumiem odinstalowany “do gołej ziemi”?

1 Like
(Bogdan_G) #4

Tak nie zostało po nim nic w systemie i rejestrze, nawet poukrywane ścierwo asc12Stat.ini i StatCache.db wysprzątane.
Kluczami się zajmę.

(sensu) #5

Sprawdź usługę dziennik zdarzeń. Pamiętam, że wyłączona mocno spowalniała start systemu.

(Bogdan_G) #6

Dzisiaj od chwili uruchomienia nie ma ani jednego problemu.
1sc122




(CezarJuliusz) #7

Z RunOnce jest taki problem, że ewentualny wpis z tej gałęzi znika po uruchomieniu Windows (przydałby się jakiś rejestrator stanu rejestru). Zwykle korzystają z tego instalatory/updatery, które wymagają restartu.
Do głowy przychodzą mi jeszcze takie rozwiązania: dość proste, to też może pomóc i coś dedykowanego raczej 7ce…

(sensu) #8

Microsoft Bootvis 1.3.37
Ten program powinien pomóc.
Używałem tego wieki temu, ale pamiętam, że działało na XP dobrze. Im bardziej zaśmiecony był system tym lepszy był efekt.

Tu masz instrukcję:

(Bogdan_G) #9

No to problem rozwiązany. Okazał się winnym… monitor.
Wczoraj nie moglem uruchomić pc z XP. Znaczy - lampka świeciła, a nie ruszało i po godzinie zadzwoniłem na miejscowe ogłoszenie i za 300 zł kupiłem della optiplexa 780 z 4 GB RAMu i z windows 7 x64. Pan przywózl kalece i komputer śmigał.
Dzisiaj rano komputer się wlączył, a monitor nie. Zaś po godzinie zadzwoniłem na ogłoszenia miejscowe i za 60 zł kupiłem monitor z głośnikami prolite e170005s. Pan przywózł kalece i podłączył. Od razu był obraz, system załadował się moment i jest elegancko.

W monitorze samsungu działała tylko dioda uruchomienie, zaś inne przyciski konfiguracji nie działały, Grafika z komputera nie mogła uruchomić obrazu na monitorze - który padał.
Było tak - monitor po wystygnięciu coraz dłużej uruchamiał się - do 15 minut ostatnio. Kondensatory siadały, albo coś.

12 letni pc z XP pójdzie na złom. Jest jeszcze kupiony windows XP, i na co mi on? Wykręcę dysk i oddam części. Mam teraz della z legalnym windowsem7 i trzymiesięczną gwarancją. Wyszło tanio.