Witam, tak jak w tytule. Jeśli ktoś ma taka wiedze to ile ważą wersje windows visty po zainstalowaniu na dysku? Szczególnie interesuję mnie waga wersji Starter oraz Home Basic.
Vista??? No ok. Vista waży ok. 20 do 25 GB. Ja bym zainstalował Win7…
Czytałem inny temat, gdzie ktoś (może to ty) pisał, że szuka instalki. Ja bym się z WinVista nie męczył, tylko zainstalował Win7 jak już lub jakiegoś Linuxa, jeśli to sprzęt do Internetu ma być lub prac biurowych.
Wymagane minimum to 15 GB ale potem jeszcze doszły 2 Service Pack ale minimum to minimum by zainstalować, potem i tak częśc tego znika i wychodziło 10-12 bez tych aktualizacji.
Mam na maszynie zainstalowaną i zajmuje 10,5GB i to jest „czysta”, bez aktualizacji i programów.
No i tak mniej więcej było. Ostatecznie Win 10 np. u mnie zajmuje 37 GB, jak z tego odliczę to co w Program Files i część tego co zajmują aplikacje w AppData (Profile FF i VV) to wyjdzie mi 26 GB , jeśli dodatkowo odliczę połowę punktów przywracania to zejdzie do 24 GB. Jak zmniejszę Kosz tez o połowę to zrobi się 22 GB. Dwa razy wiecej ale ile to tu było aktualizacji.
To ten sam autor, chyba czas na jakiś bilomag.
Vista zajmuje około 10-12GB. Gdy doinstalujesz SP1,SP2, wszystkie poprawki do Visty, fiksy do TLS i ostatnie Cu do Windows Server 2008 (HA! ono pasuje bez ESU!), to będziesz mieć zajęte około 32GB. Vista nie obsługuje funkcji Component Store Cleanup, więc lądujesz z gigantycznym winsxs.
Z tym, że trudno znaleźć uzasadnienie dla Visty. To naprawdę beta Siódemki. Istnieje kilka ciekawych funkcji Windows Search, które z Siódemki wypadły, ale generalnie wszystko z Visty, czego nie ma w 7, już nie działa (Poczta, Sidebar, kreatory, usługi online, gry).
Na Vistę od trzech lat nie robią już softu, na Siódemkę i owszem.
„Ale to już było i nie wróci więcej”… Wróciło