Mam problem z laptopem Toshiba Satellite C660. Chodzi o to, że chłodzenie włącza się samo co jakiś czas i głośno pracuje, nawet jeśli procesor jest nieobciążony.
Wyczytałem gdzieś, że niby aktualizacja BIOS-u (mam wersję 1.60) do wersji 1.80 naprawia ten błąd. Ale nie jestem tego pewien, więc chciałem się zapytać tych użytkowników co przeprowadzili aktualizację, czy problem ustępuje po aktualizacji BIOS?
Pobrałem nawet aktualizację BIOS, ale mam wątpliwości, czy będzie poprawa (suma sumarum troszkę denerwuje mnie te wahadłowo włączające i szeleszczące chłodzenie)…
Pomożecie?
P.S.
Jakie jest ryzyko uwalenia komputera jeśli postępowałbym wg instrukcji?
Ja miałem to samo - procek w stanie idle, a wiatrak wyje na maksa. A jak laptopa jeszcze czymś obciążyłem (np YouTube), to wydajność spadała do wydajności komputera z Pentium II
Rozwiązaniem okazało się użycie odkurzacza w miejscu, gdzie jest wiatrak procesora i wylot. Wciągnęło masę kurzu. Teraz działa jak ma działać i jest przy tym cichy.
Nie ma zmiany niestety… Przełączałem też między chłodzeniem pasywnym (domyślne w planie oszczędzania) i aktywnym, ale bez zmian. Może to taka “wada” tej serii…