Walkman Panasonic - zniekształcone basy

Witam, ostatnio kupiłem walkmana Panasonic RQ-X11 i po wymienianie pasków niby wszystko działa, ale jest problem z niskimi tonami. Mianowicie przy większych poziomach głośności (7/8 na 10) bas zaczyna się zniekształcać (“pierdzieć”), zależnie od ilości basu w utworze efekt ten występuje wcześniej lub później w miarę podkręcania głośności. Problem jest o tyle uciążliwy że nie jest to bardzo głośny sprzęt i trzeba ustawić przynajmniej te 7/10 żeby słuchać komfortowo. Natomiast przy wyłączeniu podbicia, basu prawie że w ogóle nie ma. O ile przy muzyce rockowej taki problem prawie nie występuje to np. przy rapie w niektórych albumach cały czas słychać te zniekształcenia :frowning:
Problem nie był spowodowany przy wymianie paska bo wcześniej odtwarzał w spowolnionym tempie ale zniekształcenia były takie same. Co może odpowiadać za taki problem i jak się go pozbyć?

Pozbyć się walkmana. :hammer:

@voxcordi

Dlaczego?

@Rosemary_Kid

Kaseta oryginalna czy nagrywana? Na innym sprzęcie jest okej? Głowicę sprawdzałeś czysciłeś? Może słuchawki masz za słabe i to one pierdzą?

Na pewno nie jest to audiofilski sprzęt, więc nie wiem czego się spodziewasz? :smiley:
Może używasz jakiejś zużytej kasety żelazowej? To by mogło chyba tłumaczyć słabe pasmo przenoszenia…?
A jak nie to może pada końcówka mocy, jakiś scalak?

ps.
To chyba nie to forum :smiley: Spróbuj może napisać do Krzyśka Bielewicza https://www.youtube.com/user/ReduktorSzumu/ ciekaw jestem czy się zajmie takim sprzętem :slight_smile: Jeszcze nie było chyba u niego walkmena?

@roobal To się dzieje zarówno na kasetach oryginalnych jak i nagrywanych. Na innym sprzęcie (inny walkman, wieża) nie ma takiego problemu. Głowica jak i rolki czyste. Słuchawki to Audio-Technica M40x, wątpię żeby to przez nie był problem :wink:

@anon741072 Kasety które mam są zarówno chromowe jak i żelazowe, nagrywane na dobrym sprzęcie. Wszędzie występuje ten sam problem, choć tak jak pisałem w muzyce gdzie basu jest mniej, zniekształcenia są ledwo słyszalne. Obawiam się że to właśnie coś z elektroniką, może potencjometr albo ten przełącznik od basów jest zabrudzony?

No to przypadek raczej nie na moją głowę, ja na to za cienki jestem :wink:

Normalne przesterowanie, występuje w każdym sprzęcie analogowym.