Witam!
Mam pytanie: Czy usługa WAP jeszcze jest wspierana? Pytam, gdyż chciałem zrobić film nt. telefonu dla seniora MaxCom MM720BB,który obsługuje ten protokół i nie wiem, czy w ogóle poruszać tematykę WAP’u.
Z góry dzięki
[EDIT]
Poza tym jest opcja „STK”. Pewnie jest to akronim od słów SIM Toolkit, tylko co to takiego?
Zależy co rozumiesz przez to pytanie. Czy istnieje brama dostępu do WAP? Czy istnieje APN dla WAP w sieci GPRS? Czy jest się gdzie wdzwonić via CSD? Czy istnieją jakiekolwiek usługi zrobione w WML poza stroną główną?
Rzeczą, o której warto wspomnieć w kwestii WAP jest to, w jak chorym miejscu protokołu się znajduje i jak dziwna jest jego obsługa w czymkolwiek zawierającym cudo o nazwie (Evolved) Packet Core ^^
To ja może lepiej nie wspomnę nic o tym, bo z tego nigdy nie korzystałem, więc nie wiem jak to wygląda i działa. Poza tym nie mam karty SIM o odp. rozmiarze, by móc włożyć do tego MaxComa.
Dodatkowo pewnie by nie działało ze współczesnym pakietem internetu…
Stary telefon, ficzerfon, czy co tam będziesz recenzował na pełnowymiarową kartę prawdopodobnie ma slot na simkę w postaci okienka z klapką. Przyłóż więc tam swoją microsim tak, żeby piny dotykały styków karty i zamknij te drzwiczki, żeby docisnęły kartę i przytrzymały w miejscu. Powinno działać i przetestujesz jak to było drzewiej, kiedy cię na świecie nie było
Albo inny pomysł to wybrać się do punktu obsługi twojego operatora i kartę sim wymienią ci bez kosztów od ręki. Nowe karty są wydawane w 3 wymiarach do wyłamania i będziesz miał adapter na przyszłość
No… Dobra, nie będę cudował z kartami SIM. To ma być taka recenzjo-prezentacja na luzaka bardziej. Tel. dostałem od cioci do nagrania. Nagram tak, jak ja uważam i zobaczymy.
Slot na simkę w postaci okienka z klapką
Takie coś mam, ale na kartę SD. SIM. wkłada się wsuwając ją:
Działa. nie używam smartphona i z ciekawości sprawdziłem. Na klawiszowcu. Coś tam ładuje. Nawet gmail zatrybił. Koszty chyba już nie grają roli, bo wszystko bez limitu, tyle, że mam 3G
Jak mnie nerwi, kiedy ktoś edytuje post po odpisaniu. Dobrze, że @jajecpl napiasał, to widzę twoją edytę…
A więc tak, u ciebie też jest łatwo wsadzić microsim. Po prostu wsuń ją na środku tak, żeby piny stykały się z kartą. Jak nie trafisz to popraw. Dasz radę, tylko nie możesz wstrząsać telefonem, żeby się nie ruszyła z miejsca.
Simka ma 11 pól stykowych? masz trafić kartą tak, żeby wszystkie trafiły na miejsce. Jak nie trafisz, to nic się nie stanie. Próbuj.
Nanosim/microsim wszystko to samo. Różnica w tym ile poza polami stykowymi jest bezużytecznego plastiku
Nanosim to jest praktycznie tylko sam czip. W większych rozmiarach dostajesz wokół plastik, który ci ułatwia pozycjonowanie czipu na pinach.