Warczący i piszczący komputer przy włączaniu

Witam,

Po przeczyszczeniu wiatraczka z kurzu (brat go odkręcił ) komputer zaczął czasem dziwnie warczeć przy włączaniu, towarzyszył temu ciągły dźwięk z głośniczka na płycie głównej. Zawsze wtedy wyłączałem listwe i próbowalem włączyc od nowa, z reguły po kilku próbach się udawało.

Trwalo to tak ze 2 miesiące, aż tu nagle próuje wlaczyć kompa, a tu komputer sie odpala ale monitor nie reaguje jak gdyby nic sie nie stało.

Pomślałem że spaliła mi sie karta graficzna i kupiłem nową. Po 2 tygodniach zrobilo mi sie to samo z nową kartą graficzną. Na szczescie kolega poradził mi abym wyjął i wlożyl zpowrotem baterie na płycie głównej, zrobiłem tak i komputer znowu dziala (czyli karta nie jest jednak spalona), ale warczenie i pisk z głośniczka od czasu do czasu sie pojawiają.

Jak myślicie czego to jest wina?wiatraczka, płyty głównej ,ramu?

Czekam na odpowiedzi…

przyczyn może być wiele.

Więc zacznijmy po kolei.

Sprawdź kondensatory na płycie głównej czy nie są wybrzuszone lub wylane i daj znać.

Podaj sekwencje jak piszczy

z kondensatorami wszystko w porzadku.

warczy b. głośno,

a piszczy od tego momentu w którym normalnie byłoby tylko krótkie pi, to jest ciągłe piiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Warczenie może być spowodowane zacierającym się łożyskiem wiatraka. Rozkręć go i po odklejeniu zabezpieczającej naklejki (czasem jest to gumowa zaślepka) dostań się do łożyska. Daj tam małą kropelkę najlepiej oliwy zegarmistrzowskiej (lub ostatecznie oleju roślinnego - ale ja tego nie pisałem :slight_smile: ) Zrób to przy okazji z każdym wentylatorem. Złóż to do kupy i powiedz czy dalej masz te hałasy.

Możesz sprawdzić czy to warczenie pochodzi od wiatraka na chwileczkę go zatrzymując (ale tego też ja nie pisałem bo w skrajnych wypadkach można spalić wiatraczek :smiley: )

ok, zrobie tak ja mówisz z tym smarowaniem,

nie bede ryzykował z zatrzymywaniem wiatraka , wole nie ryzykować :]

ale, na efekty trzeba poczekać pare dni, bo jak dzisiaj mi warczał, to teraz dopiero za jakiś czas znowu będzie,

a co co piszczeniem ??

Sprawdz ramy długi pisk podczas botu może oznaczać spalony rezystor na pamieciach przez co sa problemy z rozpoznawaniem kości.

Włuż inne pamięci, potestuj czy jest tak samo

piszczy wtedy kiedy warczy[podczas uruchamiania, od momentu w którym powinno być tylko krótkie pi], a warczeć komputer zacznie, jeśli w ogóle teraz zacznie to za kilka dni

p.s. sory że pytam, ale gdzie są te rezystory? ja mam ram w 3 kościach, więc gdyby nawet na którejś były zepsute rezystory to na innych by poszło

Podaj specyfikacje swoich pamięci.

każdej kości z osobna.

czy są to DDR czy SDRAM

prędkość (np: 133,200,266,333,400,800 i.t.p)

czy wszystkie są jednostronne (mają kości tylko po jednej stronie laminatu)

i jakie mają pojemności.

Spróbuj uruchomić komputer tylko na jednej kości

rezystory znajdują się tutaj

d583485cd8eae100.jpg

naoliwiłem wiatraczek na płycie głównej i teraz komp. chodzi tak cicho, że go prawie nie słychać :] Jak jeszcze przez jakieś 3 dni nie będzie warczał, to znaczy ,że jest dobrze, (z ramem wszystko wporządku- był u mnie kolega i mówił, że kości nie wyglądają na spalone)

pozdrawiam

Złączono Posta : 30.10.2006 (Pon) 16:09

hehe, od tamtego czasu wszystko jest dobrze,

dziekuje wszystkim za pomoc