Warto stosować zamienniki active jet do epsona?

Zakupiłem epsona xp-102. Oryginalny tusz czarny kosztuje ~40zł. Zamiennik Active Jet: połowę tej ceny.

Jakie są szanse na uszkodzenie drukarki jeśli użyję zamienników ? Jak to się ma do gwarancji ?

Znikome jeśli nie żadne. Natomiast producent często zastrzega sobie, że nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane używaniem tuszy innych niż te oryginalne. Zawsze możesz poczekać, aż skończy się gwarancja i dopiero wtedy kupować zamienniki :slight_smile:

Ja do Espona SX205 od ponad trzech lat kupuje zamienniki za 35 zł za 2 komplety i działają bez większych problemów - czasami trzeba tylko wyczyścić dysze i wyrównać głowicę (programowo).

Gwarancję się zwykle traci, gdyż producenci w 90% wymagają używania ich tuszy. Miało to się zmienić - Unia miała w tej sprawie zadziałać, ale nie wiem co się dzieje z tą sprawą.

A w PC Formacie pisali kiedyś, że może to uszkodzić drukarkę, ale to są chyba bzdury.

Podobno zamienniki są bardziej zanieczyszczone (pewnie dlatego muszę czyścić dysze po wymianie tuszu).