W sklepach zachęcają oczywiście do kupowania ubezpieczenia dla laptopów czy komputerów… niezależnie czy kupuje się przez sieć czy stacjonarnie. Pytanie więc, czy warto to dodatkowo ubezpieczać?
Wszystko zależy czego dotyczy ubezpieczenie. Wymianę od ręki na nowy egzemplarz, odbiór uszkodzonego sprzętu door-to-door czy sprzęt zastępczy na czas naprawy?
Ciężko odpowiedzieć. Jak z każdym ubezpieczeniem, musisz ocenić szansę. Mi się raz zdarzyło dostać odszkodowanie za zalanego laptopa. Leżał pod łóżkiem i w nocy bezwiednie strąciłem na niego szklankę z wodą
Można też kupić ubezpieczenie na mieszkanie i mieć ubezpieczone w polisie takie ruchomości jak pralki, lodówki, telewizory, komputery itd. Mało kto z tego korzysta, bo szkoda Ja mam, naprawiałem już kilka rzeczy, chociażby spalony telewizor LCD. Uniqa daje fajne ubezpieczenia.
Moim zdaniem jest to indywidualna decyzja. Zależy do czego dany sprzęt będzie wykorzystywany. Czy będzie stał na biurku w pokoju, czy może będzie cały czas w podróży, a więc prawdopodobieństwo powstania uszkodzenia będzie większe.
Pytanie tylko czy lepiej wykupować ubezpieczenie za pośrednictwem sklepu, czy samodzielnie. Czy nie uzyskamy w ten sposób lepszych warunków. Proponuję sprawdzić jeszcze na superpolisa.pl - jest to porównywarka ofert ubezpieczeniowych. Masz tam wszystko w jednym miejscu.
Sądzę że tak, mi się to bardzo przydało, gdy mój laptop padł. Gdyby nie wykupione ubezpieczenie, mogłabym myśleć o kupnie nowego sprzętu, a nie jego naprawie.