Mam takie pytanie, kumpel gdy kupował kiedyś tam PC zakupił od razu Win XP OEM, teraz chce go odsprzedać innemu koledze na lapka. i MOje pytanie brzmi nastepująco:
podczas pierwszej instalacji rejestrujemy sie w Microsofcie podająć swoje dane osobowe i przy następnych instalacjach systemu, np przy formacie dajemy tylko aktywcje i nic więcej. Czy jak kolega odkupił winde to ma sie rejestrować ponownie na siebie? Czy tylko znów dać aktywacje. Sprzedający odinstalował go ze swojego PC.
Rejestracja systemu nie jest wymagana, w odróżnieniu od aktywacji. Wersja OEM jest przypisana do sprzętu, z którym była zakupiona i bez niego nie może być odsprzedawana. Sprawdź jednak zapisy licencji, bo jakiś czas temu trochę się zmieniła pod tym wzgledem. Nie jestem pewnien, ale chyba użytkownik i tak nie ma mozliwości sprzedawania wersji OEM
A do czego konkretnie jest przypisana licencja. Jeżeli np. jest nalepka na obudowie stacjonarnego komputera, który był zakupiony razem licencją o której tu mowa, to czy jeśli wymienimy wszystkie bebechy a zostanie tylko obudowa z nalepką, to co wtedy ?
– Dodane 16.06.2009 (Wt) 0:25 –
ok. w sumie znalazłem odpowiedź nie można wymieniać płyty głównej resztę można, co niektórzy twierdzą, że również procesora nie należy wymieniać.