Wątki, rdzenie, Hyper Threading prośba o wyjaśnienie

Przeglądając specyfikację procesorów Intel można natrafić na następujące pojęcia wraz z ich wyjaśnieniami:

Liczba rdzeni
Liczba rdzeni to termin dotyczący sprzętu określający liczbę niezależnych centralnych jednostek obliczeniowych w jednym składniku komputerowym (płytce półprzewodnikowej lub układzie scalonym).

Liczba wątków
Wątek (wątki przetwarzania) to pojęcie dotyczące oprogramowania określające podstawową kolejność instrukcji, które mogą zostać przetworzone przez jeden rdzeń procesora.

Technologia Intel® Hyper-Threading
Technologia Intel® Hyper-Threading (Intel® HT) zapewnia dwa wątki przetwarzania na każdy rdzeń procesora. Dzięki technologii HT wielowątkowe aplikacje wykonują więcej zadań jednocześnie w krótszym czasie.

Teraz dla przykładu weźmy procesor Intel® Core™2 Quad Processor Q8400
Ma on 4 rdzenie, na stronie nie ma podanej informacji o liczbie wątków i nie wspiera on technologii Intel® Hyper-Threading. Czy to oznacza, że nie wspiera on wątków ? Czy jest to w ogóle możliwe ?

Drugi procesor Intel® Core™ i5-2400
Ma on 4 rdzenie i 4 wątki i nie wspiera technologii Intel® Hyper-Threading. Ile wątków on obsługuje ? 4 czy 4x4 = 16 bo według definicji intela, wynika, że podana liczba wątków przypada na rdzeń procesora ?

Trzeci procesor Intel® Core™ i3-350M
Posiada 2 rdzenie i 4 wątki oraz wspiera technologię Intel® Hyper-Threading. Jest on widziany w menedżerze zadań jako 4 procesory bo z tego co wiem dzięki HT, system operacyjny przypisuje fizycznemu rdzeniowi po dwa procesory wirtualne (według definicji Intela dwa wątki przetwarzania na każdy rdzeń) . No ale wracając do definicji intela odnośnie liczby wątków to znowu wychodzi na to, że każdy rdzeń obsługuje po 4 wątki, rdzenie są dwa więc w sumie 8 wątków.

Zawsze myślałem, że jak mamy np. procesor 4 rdzenie, 4 wątki to każdy rdzeń obsługuje 1 wątek a jak 2 rdzenie, 4 wątki to po dwa wątki na rdzeń.

I w końcu jak to jest z przetwarzaniem wątków ? Na Wikipedii można przeczytać, że "Przykładowo, czterordzeniowy CPU posiadający po 2 rdzenie logiczne na jeden rdzeń fizyczny może wykonywać aż osiem wątków jednocześnie. " https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielowątkowość_współbieżna
Natomiast znalazłem tez wpis, który mówi: “Rozwiązanie SMT nazwane u Intela mianem Hyper Threadingu ( wcześniej u AMD występowało CMT ) pozwoliło na przypisanie do jednego rdzenia fizycznego dwóch logicznych, które współdzielą zasoby tego pierwszego i nie mogą działać równolegle względem siebie.” https://whatnext.pl/co-to-hyper-threading-i-jak-dziala/

Prosiłbym o wyjaśnienie powyższych kwestii lub podanie linku do miejsca, w którym zostało to wyjaśnione.

Pozdrawiam

Zerknąć na Link poczytać, pomyśleć i wszystko stanie się jasne:grinning:

Rdzeń - fizyczna składowa procesora, każdy rdzeń obsługuje 1 wątek, czyli dla 4 rdzeni zarówno Core2Quad i Core z 4 rdzeniami maja 4 wątki.
Wątek - osobna ścieżka logiczna dla wykonywania operacji. Na każdy 1 rdzeń widziany przez system (niezależnie czy fizyczny czy dodatkowy przypisany za pomocą HT) przypada jeden wątek.
HT - technologia software pozwalająca 1 fizycznemu rdzeniowi na wykonywanie operacji w ramach 2 wątków (to on nadaje fizycznym rdzeniom dodatkowe wątki).

No tak ale w takim razie dlaczego na stronie intela liczba wątków została opisana w ten sposób:

Liczba wątków
Wątek (wątki przetwarzania) to pojęcie dotyczące oprogramowania określające podstawową kolejność instrukcji, które mogą zostać przetworzone przez jeden rdzeń procesora.

teraz zrozumiałem co masz na myśli

Myślę, że to jakiś stary tekst od czasów, gdy HT było nowością w procesorach jednordzeniowych. Teraz mogliby to poprawić.

Dlatego mnie to mocno zmyliło, tym bardziej, że na jednym forum ktoś napisał tak:
obraz
Link: https://www.quora.com/What-does-2-core-4-threads-mean-in-a-cpu-I-am-talking-about-this-cpu-ARK-Intel®-Core™-i5-520M-Processor-3M-Cache-2-40-GHz

u intela to bułka z masełkiem, spróbuj zrozumieć co AMD zrobiło z Buldożerami:) Wsadzili rdzenie w parze żeby imitowały HT :)I tak nie mam ani 2rdzenie 4 wątki ani 4 rdzenie 4 wątk, a jakąś chimerę :wink:

no była kiedyś jakaś afera z tego powodu

Proces w USA, wyniku nie pamiętam:) Teraz jednak już robią tak jak intel: dziela rdzeń fizyczny na wątki logiczne, a nie odwrotnie;)