Mam w domu Netbooka z trzema portami USB - niestety bardzo często służy mi on do kopiowania plików z dysków przenośnych i często zdarza się, że liczba trzech USB jest bardzo mała. Poszukuję profesjonalnego huba - takiego który nie będzie zwalniał przesyłu danych i w miarę możliwości nie będzie powodował spowolnienia systemu
Do portów USB podpinam dość dużo sprzętów - nagrywarkę, dysk przenośny, pendrive, mysz i klawiaturę - jednakże uważam, że wystarczy mi rozgałęźnik do 4 portów . To jednak na czym dodatkowo mi zależy na tym, żeby porty USB były od siebie oddalone - tak, żebym realnie mógł wpiąć 4 urządzenia.
Aha - jeden z takich rozgałęźników spalił mi kiedyś gniazdo USB w komputerze - dlatego chciałbym taki model (o ile oczywiście istnieje), żeby był w miarę bezpieczny dla laptopa…
No raczej jak podepniesz 4 dyski zewnętrzne zasilane przez usb to trudno żeby sie nie spalił raczej uważaj podczas podpinania większej ilości urządzeń do tego USB.
Chodzi o to, że jak do jednego portu podłączysz przez rozgałęźnik pare urządzeń, to możesz go spalić. Z portu wychodzi napięcie 5V, jeżeli podpniesz 3 urządzonka to jest 15 V i może nastąpić przeciążenie źródła. Dlatego więc ten hub ma mieć swoje zasilanie.
Bo dowiedziałem się, że USB AKTYWNY może spalić (i w jednym przypadku spalił) płytę główną komputera? Możecie mi nieco więcej powiedzieć o ryzyku użytkowania aktywnych USB, no i w ogóle czym są takowe Aktywne USB…?
No aktywne usb to tak jak ten Hub co podałeś też jest aktywny, czyli mają swoje zasilanie. Ja bardziej bym sie skłaniał, że nie aktywny mógł spalić, a nie aktywny. Poczekajmy na odp innych użytkowników.