WC, a wymiana "dzwona" - zaworu spustowego

Witam. Czy wymiana zaworu spustowego WC wymaga demontażu zbiornika czy rozmiar gwintów jest uniwersalny i wystarczy podmienić na nowy?

Rozmiary są różne :wink: wysokość ,szerokość ,głębokość ,jeśli toaleta jest względnie nowa to pewnie tak ,mam na myśli rozmiar gwintów ,jeśli stara to do wymiany ze zbiornikiem.
Zbiorniki do starych modeli są tanie.
https://www.leroymerlin.pl/hydraulika/akcesoria-doprowadzenia-wody/zawory-spustowe-i-mechanizmy-napelniajace,a1926.html
Jakoś tydzień przed Wielkanocą musiałem wymienić zawór pływakowy bo woda leciała non stop ,a dzień przed świętami cały kibel bo wszystko padło :frowning:

Kibel jest dość leciwy. A tak na prawdę jedynym problem jest pęknięty gwint przycisku spłuczki, którego nie mogę znaleźć w żadnym sklepie. Z powodu głupiego przycisku muszę teraz wymieniać cały zawór. A więc jest szansa, że mogę znaleźć taki zawór, który po prostu wkręcę w aktualny otwór bez potrzeby zdejmowania całego zbiornika?

Szczerze wątpię choć hydraulik to ze mnie żaden.
Jakieś dwa lata temu wymieniliśmy umywalkę w łazience , niedługo po tym ukruszył się zatrzask zamykający odpływ “niestety moja lepsza połówka zapodziała gdzieś rachunek” i jedyne co można było zrobić to kupić cały zawór spustowy .
Najciekawsze jest to że ten zatrzask był odkręcany ale producent ich nie sprzedaje ani nie oferuje partnerom jak np Castorama ,sprzedają tylko komplet .
Już nigdy nie kupię nic sygnowanego przez firmę “Koło”, zwykłe naciąganie na kasę.

Wracając do zaworu o którym piszesz ,w starszych toaletach ten wynalazek był na taki dziwny zatrzask ,w nowszych jest wkręcany ,musisz rozebrać i sprawdzić ,jak rozkręcisz obmyj :smile: i leć z tym do Castoramy albo innego branżowego sklepu ,możesz też zrobić zdjęcie fonem i pokazać sprzedawcy , może coś znajdą.

Sprzedaj ten co masz i kup ten.

Nie straszcie mnie…