Od czego pokazuje mi sie to polecenie przy włączaniu komputera??
Jak tą usterkę usunąć?
Od czego pokazuje mi sie to polecenie przy włączaniu komputera??
Jak tą usterkę usunąć?
a co jest przed tym F1 podaj pełny komunikat lub trochę nad tym coś powinno jeszcze być.
Pewnie coś tam flopppy (coś tam)
Weź wejdź do Biosu i ustaw standardowe ustawienia…
To nie jest usterka tylko komunikat biosu, w zależności od jego producenta wciskając ten klawisz dostaniesz się do dodatkowych funkcji, jak chcesz doczytać, to gdy zobaczysz ten komunikat wciśnij klawisz pause/break i zacytuj co przeczytałeś (puźniej enter żeby wznowić)…
Mi sie takie coś pojawiało jak miałem źle podpiętą stacje dyskietek Sprawdź czy Ci sie czasem nie poluzowała taśma.
Ja tak miałem jak wypiąłem stacje…
Musiałem tylko w Biosie zmienić żeby przy starcie nie czytał z FDD
Raczej producenci płyt pod F1 nie umieszczają żadnych dodatkowych opcji. No chyba, że o czymś nie słyszałem. W większości przypłodków jest to opcja naciśnij F1 aby kontynuować. Spowodowane to jest zazwyczaj jakimś problemem. Do wyboru jest kilka w zależności od komunikatu i płyty głównej.
A gdyby nawet to była ta opcja o której mówisz to raczej wątpię aby wtedy była zgłoszona na to forum bo w przypadku dodatkowych opcji zazwyczaj pojawia się na ekranie i idzie dalej a tu prawdopodobnie wszystko się zatrzymuje aż do wciśnięcia F1 a to czasem przeszkadza.
Najlepiej napisz jaki masz komunikat albo wklej zdjęcie ekranu z tym F1 ewentualnie zobacz w BIOSie w zakładce standard CMOS features czy jakoś tak masz opcje : halt on zmień ją na: no error chyba lub z klawiaturą coś już nie pamiętam to też zależy od biosu i te komunikaty nie powinny się pokazywać. Jednak to jest jedynie zatuszowanie a problem pozostanie więc lepszą opcją jest to co na początku powiedziałem.
Jeśli fragment tego komunikatu brzmi
press F1 to run SETUP
Press F2 to load default values and continue
to musisz wymienić baterię zapamiętującą ustawienia BIOSu (płaska, dosyć spora, okrągła bateria na płycie głównej). Na wszelki wypadek odłącz kompa od zasilania na czas wymiany.
Podobny temat -> http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=60809