Wczytywanie nazwy strony <title>?</title>

Witam

Mam dość poważny problem związany z wczytywaniem title strony czyli jakiegoś tekstu po między znacznikami

Chodzi o to, że

znajduje się na górze strony w którą wczytuje wszystkie newsy. I zastanawiam się co zrobić aby tekst po między tymi znacznikami zmieniał się z każdym newsem…

Myślałem o czymś aby w title wpisać tak >>

{TYTUL} i w każdym newsie wpisywać coś żeby przemijało {TYTUL} w jakiś tekst tylko nie wiem jak to zrobić. Macie jakieś pomysły ?

W skrócie chodzi o to jak wyświetlić ze środka strony (miejsce w którym jest news) coś co jest na górze strony (czyli tytuł title).

Wystarczy odrobina PHP, ewentualnie jakbyś się uparł za pomocą JS też to zrobisz…

No tak ale może jakiś konkretny przykład bo sam sobie z tym nie poradzę… bądź jakiś link pomocniczy zarzuć :slight_smile:

no to dla title robisz np. tak samo jak dla newsów.

Jeżeli newsy czytasz z bazy po id, to tak samo możesz zrobić dla title

Zrób tak

<?php echo $tytul; ?> - Tytuł, który będzie zawsze niezmienny

I do tego wykonujesz zapytanie do bazy danych i zmiennej $tytul przypisujesz odpowiednią wartość.

Niekoniecznie od razu zapytanie, na zmiennych wystarczy na razie popracować, a bazą to się można później zająć - nie wszystko naraz.

Poczytaj coś o PHP - zmiennych (również w tym zmienna $_GET) oraz inclucde.

url=[http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=php+include+strona]wyniki Google/url]

Patrząc na to, że chce mieć tytuły newsów w tytule, to chyba idiotycznym sposobem byłoby przypisywanie do każde podstrony zmiennej.

Chłopaki, luzik…

Nic właściwie nie wiemy na jakiej zasadzie działa stronka kolegi kloc221, a bez tego to trudno podać konkretne i idealne rozwiązanie.

Bo zgadując, że gdzieś tam w głębi body czyta sobie newsy z bazy czy pliku - musiał by:

• albo zdublować mechanizm - czytać na początku i wypełnić title i ew. inne metatagi, potem jeszcze raz czytać same newsy (jak teraz).

• albo czytać raz tylko na początku wstawiając odpowiedni title, a newsy ładować do zmiennej i tę później użyć dalej w treści

• albo bawić się buforami

• albo skorzystać z przyjaznych url’i do generowania title

• albo skorzystać z jakiegoś systemu szablonów

• albo …jeszcze by pewnie można coś wymyślić innego

Chciałem zrobić tak, że po prostu skrypt odpowiedzialny za wrzucenie czegoś w title wrzucał bym do newsa…

No to banalnie.

Jeżeli korzystasz z mysqla, a kolumna z tytułem nazywa się title to:

<?

$sql=mysql_query("SELECT title FROM news WHERE id = $id "); //przykładowo, warunek sobie wybierz

$rekord=mysql_fetch_assoc($sql);

echo $rekord['title']; ?>
<?php echo $rekord['title']; ?> - Tytuł, który będzie zawsze niezmienny

Mam to całe wrzucać w newsa czy to co na dole

<?php… w title ?

Czyli

To w newsa całe : ??

<?

$sql=mysql_query("SELECT title FROM news WHERE id = $id "); //przykładowo, warunek sobie wybierz

$rekord=mysql_fetch_assoc($sql);

echo $rekord['title']; ?>

Czy to w title :

i reszta w newsa ?