Witajcie!
Kupiłem właśnie wd mycloud 3tb. Niestety, mam problem z działającym serwerem ftp. W sieci lokalnej wszystko działa w porządku, nie mogę się jednak połączyć z mycloud poprzez ftp. Na filezilla lokalnie wszystko działa gdy łącze się przez port 990 przez adres 192.168… , nie działa jednak gdy próbuję łączyć się z mycloud poprzez adres ip. Gdy łącze się przez port 990 wyskakuje: Nieudana próba połączenia z “ECONNREFUSED - Połączenie odmówione przez serwer”. Z kolei przy łączeniu przez port 21 pokazuje:
Status: Połączenie nawiązane, inicjowanie TLS…
Błąd: Błąd GnuTLS -15: An unexpected TLS packet was received.
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem
Przez port 20 nie można się w ogóle połączyć z serwerem. Gdy wpisywałem mój adres ip w przeglądarke, wcześniej wyskakiwało permission denied z kodem błędu, teraz przekierowuje mnie do konfiguracji routera. Nie ustawiałem nic na routerze. Jestem podłączony do kablówki przez modem a potem router (archer c2) z dhcp. Wiecie może jak temu zaradzić? Próbowałem wcześniej rezerwować adres dla mycloud na routerze, próbowałem przekierowywać “jakieś” porty (tyle co wyczytałem z forum wd) ale prawdopodnie źle. Wtedy przywróciłem backup routera na świeżo. Za wszelką pomoc szczerze dziękuję!
Czasem nie działa również połączenie poprzez wd2go, przed chwilą była informacja ze urządzenie nie jest połączone. Przy sprawdzaniu statusu jest już napisane Połączono (nawiązano połączenie pośrednie)
Edit 1:
Przy wyłączeniu dhcp w mycloud i przypisaniu na routerowi jego (mycloud) adresowi mac konkretnego adresu na routerze ustawiłem tak jak na screenach. Na filezilla jest już taki komunikat
Status: Wybrany port jest zwykle używany przez inny protokół.
Status: Łączenie z adres ip…
Status: Połączenie nawiązane, inicjowanie TLS…
Status: Weryfikacja certyfikatu…
Status: Połączenie TLS nawiązane, oczekiwanie na wiadomość powitalną…
Status: Serwer nie obsługuje znaków spoza ASCII.
Status: Zalogowany
Status: Uzyskiwanie listy katalogów…
Polecenie: PWD
Odpowiedź *** “/” is your current location
Polecenie: TYPE I
Odpowiedź 200 TYPE is now 8-bit binary
Polecenie: PASV
Odpowiedź 227 Entering Passive Mode ()
Polecenie: MLSD
Błąd: Połączenie danych nie mogło zostać nawiązane: ECONNREFUSED - Połączenie odmówione przez serwer