WD vs Segate - ktory lepszy (dysk)

Nie moge sie zdecydowac czy wybrac dysk Western Digital (a wlasciwie pozostac na nim) o wielkosci 250 GB czy Segate Barracuda 160 GB. Slyszalem negatywne opinie o dyskach firmy Western Digital, ze czesto “padaja”. Czy wybor Segate mimo ze mniejszy da mi jakies korzysci w porownaniu z WD? Czy to sie bedzie oplacac? Glownie interesuje mnie to czy Segate bedzie sie mniej grzal i ciszej chodzil oraz ogolna zywotnosc i jakosc.

mam 2 dyski wd, jeden po wymianie gwarancyjnej bo padl mi po ponad 2 latach (gwarancji mial 3 lata na szczescie), nie byl wyjmowany nigdy prawie z kieszeni i byl srednio eksploatowany ale wymienili mi na nowy bez problemu.zobacz ile ma pamieci cache bo teraz niektore maja juz po 16mb a roznice naprawde widac i zobacz na ile jest gwarancja.

podobno nowe seagate sa lepsze ale jesli wd mialby 16 cache i 5 lat gwarancji to bralbym wd

Wiec ja mam Seagate 200GB i chodzi mi bezproblemowo od dobrego roku, co najważniejsze również cicho “rzeźbi”.

hehe mam dysk 80 GB i ogarnia mi już 3 lata bez problemów. Sprawdzałem ostatnio programem błedy na dysku… typu błedne sektory itd. i wynik był b. dobry. Niedługo też będe zmieniał i raczej zdecydują sie na WD;) :slight_smile: :slight_smile:

W niektorych sklepach WD-eki wycofano ze sprzedazy, z tego co slyszalem byly z nimi nagminne problemy. Moj dysk ma juz moze z 6 miesiecy, boje sie o utrate danych. A jak sprawdzic ile moj ma cache? Z gory dzieki za odp.

Everest :slight_smile:

Powiem jak to było u mnie: otóz dysk wd 80 gb w ciągu 2 tygodni wymieniali mi 3- krotnie za każdym razem to samo - wszedłem w system i zawiecha, a potem zero kontaktu - w serwisie, ani trochę się nie dziwili bo jak mi powiedzieli często im się to zdarza, aż w końcu zaproponowali mi zmianę na inna firmę, więc skorzystałem. Wybrałem seagate, a ten śmiga jak trzeba, chociaż bardziej się grzeje, jednak jeżeli masz dobre chłodzenie w budzie, to nie powinno stwarzać dla Ciebie problemu, jednak oprócz tych 2 firm bym Ci proponował samsunga SP,ten mimo sporego wieku najlepiej mi się sprawuje: nie słychać go, ani za bardzo się nie grzeje, jednak to Twój wybór.Pozdrawiam!

Seagate.

Ale jak zwykle wszystko zależy od modelu,ale nie są złe.

Segate są ciche i wytrzymałe ja mam swój 4 lata dość dobra eksplatacja dużo błędów nie miał po sprawdzeniu ale po naprawie pewnym programikiem chodzi jak nowy :slight_smile:

A możesz go pobrać STĄD

Zgadzam się. W testach zazwyczaj wypadają lepiej od Samsunga czy WD. Ja osobiście jestem zwolennikiem firmy MAXTOR, ale z 2 Segate i WD wybrałbym ten 1 :D.

To napewno segate :smiley:

Nie rozumiem co za porównanie, która firma lepsza :x Trzeba brać pod uwage konkretny model, a nie firme.