Czy coś jeszcze będzie z tego dysku?Czy lepiej zastąpić go już nowym?
(C5) Current Pending Sectors - dysk ma problemy z odczytem danych sektorów i zostały przeznaczone do oznaczenia jako uszkodzone. Nastąpi to podczas najbliższego PEŁNEGO formatowania CAŁEGO dysku (usunięcie wszystkich partycji, założenie jednej maksymalnej i full format) albo - co zresztą polecam - wykonaj Low-Level format.
Jeśli ten dysk jest Twoim jednym jedynym - zrób kopie najwazniejszych danych, następnie w programie MHDD zrób zerowanie i remapowanie dysku.
(C7) Interface CRC Error Count - błędy komunikacji dysku. Powodów może być kilka - uszkodzona tasiemka dysk <-> płyta główna, nieumiejętne podkręcanie podzespołów, bardzo rzadko niewystarczające zasilanie dysku (uszkodzenie zasilacza). Ogólnie problem ma wpływ na pracę dysku ale nie jest parametrem krytycznym. Zakładam, że nie podkręcasz podzespołów. Zaktualicuj BIOS. Wymień tasiemkę na inną. Jeśli ilość błędów będzie nadal rosła to warto rozważyć wymianę dysku.
U mnie przed wymianą zasilacza też był ten problem C7 - okazało się, że stary zasilator Tracera nie trzymał napięcia pod pełnym obciążeniem…
Zrobiłem na początek Low-Level format oraz zrobiłem nową partycję lecz to nic nie dało efektu.Błędy nadal są.Postaram się go jeszcze wyzerować i remampować w MHDD.
Tak to wygląda po sformatowaniu całego dysku poprzez windowsa.
Po południu zobaczę co z tym drugim parametrem,choć taśma była wymieniania.Zasilacz to Aerocool VP-450 także najgorszy nie jest.
Dysk kosz: pozycja C6
Plus pozycja 01,C8 coś się dzieje z powierzchną i nie wspomnę o C7 - kabel sygnałowy - po wymianie ma parametr się nie zwiększać.
Ostatnio sporo czyta się na forum, że są problemy z dyskami.
@Marcin1025 dysk ile ma już godzin przepracowanych?
Też mam C7 na dysku. Jakiś czas temu, zerowałem dysk, spokój był przez kilka dni, i problem wrócił.
Prawdopodobnie wymiana dysku czeka Ciebie, ale nim to zrobisz, wyzeruj dysk, postaw Windowsa, i monitoruj stan dysku.
[quote]Dysk kosz: pozycja C6[/quote]Stawianie tezy o dysku do kosza bo atrybut C6 nie wyzerował się po formatowaniu całego dysku jak atrybut C5.
C6 teoretycznie sugeruje że są bady fizyczne, ale w przypadku jak sam format wyeliminował bady z użycia, wskazuje że były to bady logiczne. C6 jest atrybutem pomocniczym i w praktyce wpisy smart zależnie od dysku różnie reaguje. Więc nie należy kierować się schematycznie jak wprost są opisy do poszczególnych atrybutów.
[quote]Plus pozycja 01,C8 coś się dzieje z powierzchną[/quote]Oczywiście, że te atrybuty będą miały nabite w historii błędy w przeważającej większości przypadków, jak dopiero co były niestabilne sektory.
Jeśli chodzi co dalej z dyskiem, to na tym etapie gdzie sam format zlikwidował niestabilne sektory, i wyrzucanie go do kosza tylko na podstawie C6 przy zerowym C5. Taka teza może być przedwczesna i ewentualnie dysk może być na dane. Tak jak sugerował Paweł A. monitorować dysk, czy poszczególne atrybuty smart, wartości raw/ data nie będą rosły, jak: 01,08,C5 i C7. Dobrze by było przeskanować MHDD który wykazuje stan sektorów w szerszym zakresie przedziałów czasu dostępu, określające stan sektorów / lba.
Jeśli chodzi o utrzymującą się na razie niezerową wartość data atrybutu C6. Zbiegiem czasu jak niestabilne sektory C5, nie będą się pojawiać ponownie, to C6 też może nie musi się wyzerować. Natomiast np. 01 nie wyzeruje się aby nie rosło, podobnie C7.
C6, 01, C8, C7 - świadczą o tym, że takie błędy w ogóle miały miejsce. Jeśli po formatowaniu wartości będą dalej rosły to dopiero kosz. Po prostu jak raz sie pojawiły to trzeba pilnować - powiedzmy raz w tygodniu. A tak to można korzystać. Tutaj nie wyzerujesz błędów jak w samochodzie