Dzień dobry
W planach mam wdrożenie ADDS (jeden las, jedna domena) i serwera baz danych SQL Server na potrzeby oprogramowania Symfonia. Na serwerze fizycznym chcę wdrożyć hypervisor ESXi. W ramach licencji WS2019 Standard będą uruchomienie dwie VM z WS 2019. Pierwsza instancja WS z rolą ADDS+DNS+CA, drugą z SQL Server w wersji Express - znikomy przyrost bazy danych dla Symfonia (4 stacje robocze, księgowość), obsługa bazy do 1 GB jest w zupełności wystarczająca.
ADDS:
- jeden las, jedna domena,
- dwie lokacje
- pierwsza lokacja ~ 50 użytkowników
- dodatkowy kontroler domeny w drugiej lokacji w oparciu o Zentyal 6.0 (znikoma liczba użytkowników)
- w związku z powyższym pkt. poziom funkcjonalności lasu i domeny Windows Server 2008 R2 (Zentyal)
- wyłączone profile mobilne
- dzierżawione łącze asymetryczne do połączenia oddziałów (dwa oddziały)
Ponadto zostanie uruchomiony serwer NAS w konfiguracji 4 x WD Red 6TB w RAID10 jako serwer plików i backup ADDS + baza SQL.
Chciałem poradzić się odnośnie konfiguracja dysków na serwerze z ESXi. Obecnie rozważam poniższą konfigurację:
- ESXI + VM (hypervisor i maszyny wirtualne)
2 x SSD 512 GB (RAID 1)
- NTDS.dit, SYSVOL, Logi, baza danych SQL oprogramowania Symfonia
4 x SAS 300 GB (RAID 10)
Zastanawiam się czy dobrym krokiem nie byłoby wyodrębnienie dodatkowych dysków pod bazę danych SQL ze względu na niesekwencyjny charakter odczytu/zapisu danych. Myślałem o dwóch dyskach SSD 128 GB w konfiguracji (RAID 1). Spotkałem się również z rozwiązaniami, że hypervisor instaluje się na osobnej karcie SD, dysku NVRAM aby odizolować go od wirtualnych maszyn.
Bardzo proszę o wszelkie sugestie. Z góry serdecznie dziękuję!