Wear level - jaki powinien być poziom po 13 miesiącach użytkowania, laptop z510

Witam

Posiadam Z510 około 13 miesięcy, codziennie używany w przeróżny sposób, zazwyczaj na kablu. Jak odłączam to staram się zjechać do niskiego poziomu i znowu podpinam na długi czas kabel. Nigdy się nie bawiłem w kręcenie się około 60%.

Pytanie czy wear level 94% po takim czasie to dobry wynik? według CPUID HWMonitor.

Cześć, 

Wynik jest dobry jeśli mówimy o roku użytkowania… Generalnie widać, że wiesz jak dbać o baterię… Skąd więc to pytanie ?

[SARKAZM]

Ja po 5 latach mam 65% wg HWInfo - co ty robiłeś z tym lapkiem??

A poważnie - no niestety bateria do wymiany… :frowning:

Ogniwa powinny starczyć spokojnie na ok. 400-500 pełnych cykli ładowania…

Jednak trzymanie naładowanej baterii cały czas w laptopie, który się grzeje lub korzystanie z niego na tzw. kołdrze powoduje szybsze zużycie ogniw… 

Ja nigdy nie wyjmowałem baterii ze swojego sprzętu bo jest dodatkowym stabilizatorem całości (permanętnie jadę na zasilaczu i baterię rozładowuję 3 razy w miesiącu losowo - do 15% no max.10% i ładuje zawsze do 100%) odkąd sięgam pamięcią), ale większość instrukcji obsługi lapków zawiera wytyczne, żeby naładować do pełna i wyjąć akumulator jeśli się chce korzystać dłużej z ładowarki sieciowej…

Bateria nie jest na wykończeniu, trzyma porównywalnie do tego co w pierwszych dniach.

Swoją drogą mam 12 letni laptop Fujitsu siemens który trzymał “za młodu” około 2h 30min, a teraz około 2h 15min. 

Nieśmiertelna bateria? Nigdy przez 12 lat jej nie wyjmowałem jak radziło wielu…

Z ciekawości jakie macie Designed Capacity i Full Charge Capacity w zakładce Battery w CPUID HWMonitor…

Ktoś tu ogarnia temat wear level czy wszyscy zgadują?

Ja mam tak teraz:

Designed Capacity - 44400 mWh

Full Charge Capacity - 15450 mWh

i wg prostej matematyki wszystko się zgadza… nawet czas działania się zgadza na początku było ok 1,5-2 h zależnie od użytkowania teraz jest ok. 30 min.

może masz uszkodzoną elektronikę w aku…

Faktem też jest że jakość ogniw dawniej była lepsza niż teraz w erze sprzętu tworzonego tylko na okres gwarancji…

To nic nie znaczy, wyznacznikiem sprawności baterii jest czas pracy na zasilaniu bateryjnym.