Posiadam Z510 około 13 miesięcy, codziennie używany w przeróżny sposób, zazwyczaj na kablu. Jak odłączam to staram się zjechać do niskiego poziomu i znowu podpinam na długi czas kabel. Nigdy się nie bawiłem w kręcenie się około 60%.
Pytanie czy wear level 94% po takim czasie to dobry wynik? według CPUID HWMonitor.
Wynik jest dobry jeśli mówimy o roku użytkowania… Generalnie widać, że wiesz jak dbać o baterię… Skąd więc to pytanie ?
[SARKAZM]
Ja po 5 latach mam 65% wg HWInfo - co ty robiłeś z tym lapkiem??
A poważnie - no niestety bateria do wymiany…
Ogniwa powinny starczyć spokojnie na ok. 400-500 pełnych cykli ładowania…
Jednak trzymanie naładowanej baterii cały czas w laptopie, który się grzeje lub korzystanie z niego na tzw. kołdrze powoduje szybsze zużycie ogniw…
Ja nigdy nie wyjmowałem baterii ze swojego sprzętu bo jest dodatkowym stabilizatorem całości (permanętnie jadę na zasilaczu i baterię rozładowuję 3 razy w miesiącu losowo - do 15% no max.10% i ładuje zawsze do 100%) odkąd sięgam pamięcią), ale większość instrukcji obsługi lapków zawiera wytyczne, żeby naładować do pełna i wyjąć akumulator jeśli się chce korzystać dłużej z ładowarki sieciowej…
i wg prostej matematyki wszystko się zgadza… nawet czas działania się zgadza na początku było ok 1,5-2 h zależnie od użytkowania teraz jest ok. 30 min.
może masz uszkodzoną elektronikę w aku…
Faktem też jest że jakość ogniw dawniej była lepsza niż teraz w erze sprzętu tworzonego tylko na okres gwarancji…