Wejścia sata II i III

właśnie nie ma

Ale wtedy gdzie podłączyć taką przedłużkę ?

Tym białym końcem do przewodu pasującego kształtem i mającego cztery takie mini-gniazdka w swojej obudowie. Sprawdź u siebie czy masz wolną taką wtyczkę na wiązce przewodów.

taka?

Tak, chyba tak, o wiele dobrze widzę. Pomylić się nie możesz, bo przedłużka do innej wtyczki nie wejdzie.

Dobrze czyli podsumowując tym czerwonym kablem podłączam do wejścia SATA 1 i zasilam tą przedłużką.

Tak! Trochę się dziwię, że brak Ci wtyczki zasilającej dyski SATA, bo nowoczesne zasilacze zawsze ją mają, no ale może masz jakiś starszy model zasilacza? A może niedobrze sprawdziłeś?

Mój zasilacz to chieftec eco 600w , nigdzie nie zauważyłem oto takiej wtyczki

Nie znam tego zasilacza, ale toż to jest nowoczesny zasilacz! Ma 6 złącz SATA!!!
Może ktoś inny Ci pomoże?

Otworzyłem bardziej komputer i mam kilka oto takich wtyczek , chyba to jest to

Chyba tak? Słabo widzę te czarne fotki, ale według specyfikacji powinieneś mieć aż 6 takich wtyczek. Ich szczelina ma na jednym końcu taki tzw. klucz, czyli zagięcie o 90 stopni. Łatwo poznać.

tak , jest ich 6 to raczej będzie to

Tak, to jest to. Poszukaj, kilka takich powinno być (po 2-3 na przewód). Zwróć uwagę, że złącze jest niesymetryczne, wpinaj tak, aby pasowało.

Właśnie to jest minus , że jest niesymetryczne

Czemu to jest minus?

Jest minusem , ponieważ np.tam gdzie mam umiejscowione miejsce na dysk ssd , przewód z wtyczką może się okazać za krótki , ale postaram się to zrobić , komputer właśnie nie dawno wrócił z serwisu ( zepsuty zasilacz był) to panowie z serwisu właśnie pospinali te kable , raczej będzie do zrobienia

1/ u Ciebie ogólnie jakoś kretyńsko są poprowadzone np. kabeli SATA - ale nie widać całej obudowy i powodu takiego prowadzenia kabli,
2/ no bez jaj, do drugiego pokoju musisz te przewody prowadzić?

image

Haha no nie , wszystko do zrobienia

w moim poprzednim zasilaczu (corsair vs 450) było bardzo fajnie zrobione , bo wtyczka od SATA była na samym końcu przewodu

I tutaj będzie taka wtyczka. Powinno ich być kilka na całek długości przewodu. Pewnie masz gdzieś spięte kable za płytą główną i dlatego nie możesz nić znaleźć.