Witam kupiłem tydzień temu MSI GTX 970 Armor i wszystko super tylko u mnie wentylator od zasilacza jest obrócony do góry w stronę karty graficznej i np. teraz gram od 2 godzin w nowe Call Of Duty AW i temperatura wynosi 77C a wentylatory kręcą się 1888 RPM i chce zapytać czy to dużo ? czy karta ma o wiele za dużą temperaturę niż powinna i czy to przez ten zasilacz ( myśle ze tak bo wentylator od zasilacza jest ustawiony w stronę karty ) i czy jeśli teraz karta jest obciążona i tak mocno kręcą się wentylatory to może cos sie stać jeśli przez długi czas tak będzie mocno obciążona ? . Pozdrawiam
jest ok
Wentylator zasilacza zasysa powietrze z budy i wydmuchuje na zewnątrz. Z tego co ja wiem o gtx 970,wentylator na karcie włączają się po przekroczeniu jakiejś temperatury[chyba 65 stopni].Zasilacz jak jest na dole to go obróć tak,żeby wiatrak był skierowany do podłogi.Na karcie wiatraki mają małą średnicę 8 lub 10 cm i im nic nie będzie.A jeszcze czym mierzyłeś temp. karty?Jaki program ?
HW Monitor , mam zamiar zasilacz obrócić tylko nie mam sie kiedy za to zabrać bo potem upchnąć tyle kabli aby ładnie wyglądało i było dobrze to chwile trzeba mieć a póki co testuje kartę i jest świetna
Temperatura OK - uruchom GPU-Z, zakładka Sensors i graj z 10 minut, wyjdź z gry i sprawdź średnią temperaturę i % prędkości wentylatorów.
Generalnie zasilacz umieszczony na dole obudowy wentylator powinien mieć od dołu, czyli ma zaciągać zimne powietrze, ale spotkałem się w gotowych kompach, że wentylator zasilacza jest od góry, ale to może zakłócać pracę wentylatorów karty grafiki?.
Generalnie trzeba, by w danej konfiguracji sprawdzić oba ustawienia zasilacza i wybrać najlepsze.
Edit:
Aby zasilacz miał wentylator od dołu, po jego zamontowaniu musi być prześwit od spodu obudowy do wentylatora zasilacza ze 2 do 3 cm minimum, bo zasilacz będzie się przegrzewał.
Tak więc w tym położeniu musisz na to zwrócić uwagę, bo wykończysz zasilacz.
Ok to będę testować ustawienia zasilacza a jeśli wgl. nie zamienię ustawienia zasilacza to może coś sie stać ? w senie jesli karta bardziej sie nagrzeje ? max temp. jaką miałem to 80C na tym zdj nawet nie ma prześwitu http://ogo1.ru/upload/resize/c7/c78c958174ce90a95c677f1f11544516_1000x1000.jpg
Czym sprawdzałeś? napisałem Ci z GPU-Z i tam sprawdź.
Max dla tego GPU to 98 stopni, ale czym niżej tym lepiej. I w dobrze wentylowanej budzie powinna mieć około 70 stopni.
Tak wygląda sprawa kiedy gram przez około 15 minut w COD Aw http://screenshooter.net/101871503/iaghaqf
co o tym sądzisz ?
Może być, ale poprawić chłodzenie w budzie możesz - może jakieś dodatkowe wentylatory?
Obróć zasilacz i sprawdź - metoda prób i błędów.
Mam jeden na przodzie koło dysków 120mm i z tyłu za chłodzeniem procka moge dołożyć dwa od góry jeszcze. Jak będę miał czas to pobawie się obracaniem zasilacza tak jak mówisz koło 2 cm przerwy między zasilaczem a obudową aby nie doszło do przegrzania a tak teoretycznie co by mogło sie stac jeśli nie ruszał bym zasilacza a temp. dochodziły by latem w skrajnych wypadkach do 82C ? moglo by coś stać sie z kartą ? ( wiem ze jestem trochę przewrażliwiony na tym punkcie ale karta za 1500 zł to już wydatek jest )
Masz trzy lata gwarancji.
Z tego co piszą na forach - temperatury kart serii 7 i 9 to około 80 stopni, więc, to , normalna, dla nich temperatura.
Ale jak pisałem, czym niżej tym lepiej.
Edit:
To wentylatorów wystarczy, może zakłóca obieg powietrza wentylator zasilacza - a może masz źle ustawioną jednostkę - w biurku, przy kaloryferze, zakryte otwory wentylacyjne.
kompa mam obok biurka i na innej ścianie jest grzejnik więc to nie od tego myśle ze to wina obróconego zasilacza jak znajde czas pobawie sie obracaniem i dam znać ale jak sam mówisz ze 80C dla tych kart to norma a max temp to 98C a od 77 do 98 to daleka droga
Pozdrawiam i dzięki przyjacielu za pomoc
Jeśli dołożysz wiatraki od góry to nawet nie potrzebujesz obracać zasilacza.Teraz wentyl z zasilacza działa jako dodatkowy wyciąg powietrza z budy