Wentylator CPU głośno chodzi

Witam.

Od pewnego czasu irytuje mnie głośne chłodzenie w moim komputerze.

Jest to wentylator na procesorze.

Załączam screeny z programów diagnostycznych.

Chciałbym naprawić ten problem.

procr.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/9758/procr.jpg

proc1.jpg

http://img830.imageshack.us/img830/9685/proc1.jpg

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

chłodzenie BOXowe ?? Jeśli tak to masz winowajcę. Ale i tak jest za ciepło, co ty masz kaloryfer w kompie albo grzałkę jakąś :smiley: Tymczasowo wyczyść radiator z kurzu, potem wymień chłodzenie na porządne.

Tak, chłodzenie BOX’owe. Coś jeszcze prócz kurzu na radiatorze w chodzi w grę?

1.Wymiana pasty termo przewodzącej

1. Wyczyszczenie tego nieszczęsnego kurzu

2. Odklejasz naklejkę na wiatraku, wyciągasz gumowy środek (bądź plastikowy) (ma około 0,5 cm w zależności od wentylatora), dajesz w miarę dużą kroplę oleju samochodowego, bądź jakiegoś smaru, jak nic nie masz to ujdzie nawet jakiś WD40.

Powinno być chłodniej i ciszej.

PS jaką masz obudowę??

CoolerMaster Elite 310 z wbudowanym wentylatorem.

Witam,

:arrow: temperaturę mierzysz w IDLE czy STRESS?

:arrow: od kiedy tak jest, od dawna czy nagle samo z siebie z dnia na dzień?

:arrow: jak wygląda wentylacja w komputerze i czy nie stoją tam jakieś przeszkody (np. plątanina kabli)

:arrow: kiedy była ostatnio wymieniona pasta termoprzewodząca?

:arrow: czy wnętrze jest wolne od kurzu?

Temperatury trochę wysokie, nie ma się co dziwić, że wentylator wyje.

Pomiary w IDLE, miałem włączone tylko te programy.

Od jakichś 3 miesięcy.

Żadne kable nie przeszkadzają.

Komputer kupiłem w komputroniku rok temu, złożyli z mojej specyfikacji PC.

Widzę trochę kurzu, ale nie mogę zbytnio rozkręcić komputera, gdyż ma plomby.

Obudowa z tego co widzę to średnio przewiewna puszka (nie ma z przodu wentylatora…) Wyczyść WSZYSTKO w środku z kurzu.

@EDIT no jak ma plomby to lipa, nic się nie da zrobić. Musisz do nich zanieść kompa.

W takim wypadku, skoro są plomby (rozumiem, że jest gwarancja jeszcze i dlatego nie zrywasz) to musisz zawieść do nich i powiedzieć, że się przegrzewa (bo 85 w IDLE to stanowczo za dużo, boje się co w stresie)

OK. Dziękuję. Jutro będę ich atakował, bo czuje się jak w myjni samochodowej - taki hałas.

Nic nie rób niczego nie czyść tak jak wspomniał SLA skoro komputer jest na gwarancji wszystko Tobie niech posprawdzają w serwisie,mogła się odpiąć nózka od boxowego chłodzenia,ale tym niech się zajmie serwis :slight_smile:

Jakim cudem ten komputer jest jeszcze na gwarancji skoro ma w sobie podzespoły sprzed kilku lat? Kiedy ten komputer nabyłeś? No chyba, że nabyłeś cały zestaw w jakimś sklepie, który dla własnego “bezpieczeństwa” plombuje wszystkie zestawy?

t.luk, ciebie o nieuważne czytanie nie podejrzewałem :smiley:

Heh, faktycznie :wink: Cóż, zdarzyć się może każdemu kto się nie wysypia :wink: Swoją drogą naprawdę nie rozumiem dlaczego plombują komputery. Mogliby dać np. stickery na jakieś newralgiczne części kompa (płyta główna, karta graficzna) bo tak to nawet kurzu z obudowy dobrze wyczyścić nie można…