Mam problem z wentylatorem mojej karty graf. Gainward 8600 GTS Golden Sample, jest głośniejszy niż moja stara Rosyjska lodówka w kuchni i prawdopodobnie głośniejszy niż tylny most Poloneza Praktycznie w kompie niczego oprócz tego wentylatora nie słychać, huczy straszliwie
Chciał bym go wymienić na jakiś wentylator w miarę nie drogi i przede wszystkim cichy !
Dodam że zasilanie tego went. to dwa kabelki, ale wentylator sam przyśpiesza i zwalnia podczas wymagającej gry zależnie od temperatury tej karty. Rozstaw śrubek to 4*7,2 cm.
Wysokość wentylatora bez znacz. bo obudowę tego went. można ściągnąć.
Pasował by wentylator Arctic Fan 3 TC ( mam taki jako wyciągający ciepłe pow. z obudowy) ale on ma wtyczkę 3 pin, wentylator orygin. tej karty ma wtyczkę 2 pin, może jak by tą wtyczkę uciąć i wykorzystać tylko 2 kabelki z tego Arctic-a (przylutować) zda to egzamin - wentylator będzie nadal zwalniany/przyspieszany przez kartę graf. ? Zna się ktoś na tym
skoro mówisz, że od nowości tak huczy to może trzeba było go zareklamować (wydaje mi się, że nie powinien tak huczeć)
popatrz na allegro za takim wiatraczkiem, żeby pasowały otworki na śrubki
a co do autoamtycznej regulacji obrotów to jest to raczej funkcja karty graf. a nie samego wiatraka i wydaje mi się (choć nie jestem tego pewien), że po podłączeniu innego wiatraczka pod wejście na karcie graficznej karte będzie mu regulować obroty (chyba, że podepniesz go pod 3-pin na płycie głównej lub pod molex)
spróbuj ją lekko oderwać (część która przykrywa śrubę), mocno nie powinna być przyklejona (jeśli nie będzie się dało to nie ruszaj, jak rozerwiesz stracisz gwarancję). Zamocuj nowe chłodzenie i naklej plombę lekko na nową śrubkę ;]