Wentylator full obroty przy 80 stopniach GTX550Ti

Witam serdecznie, 

walczę już od jakiegoś czasu z obrotami wentylatora na karcie graficznej Gainward GTX550Ti

testuję programem: EVGA PrecisionX 16 

sterowniki od karty są oczywiście najnowsze

karta wyczyszczona z kurzu, wiatrak rozebrany i nasmarowany

Wiatrak załącza się na full obroty dopiero przy temperaturze 80 stopni a czasami nawet 99 stopni, chłodzi kartę do 75 i przestaje się kręcić całkowicie i tak w kółko

próbuję sterować obrotami wentylatora w programie EVGA, ale tylko na krótkę metę to działa, czasami chłodzi kartę do 50 stopni, po jakiś 15 minutach znów obroty spadają, temp. dochodzi do 80/99, i znów wentylator się załącza

Bios dla tej karty nie ma najnowszego, nie próbowałem modyfikować, próbuję znaleźć rozwiązanie nie grzebiąc w biosie karty. 

Karta w stresie (po odpaleniu jakiejkolwiek gry) ma temperatury ok. 75 stopni, wentylator kręci się wtedy na poziomie 1800rpm.

Pozdrawiam

Pastę termoprzewodzącą też wymieniłeś?

Rozważałeś zastosowanie regulatora obrotów wentylatora? Bo problem wydaje się leżeć właśnie w BIOS karty, a skoro nie chcesz w niego ingerować to regulator może być jedyną opcją. Ewentualnie podłączenie na stałe do +12V.

Oczywiście, pasta wymieniona

regulatora nie rozważałem - pomyślę. 

poprzez ingerencje w bios nie chce uszkodzić karty

Jakieś inne porady? Bo wychodzi na to że chyba wszystko już wypróbowałem. :wink:

Dzięki

pozdrawiam

btw. 

http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?architecture=NVIDIA&manufacturer=Gainward&model=GTX+550+Ti&interface=PCI-E&memType=GDDR5&memSize=

tutaj dostępne są 3 wersje bios do tej karty którą posiadam

wersję biosu z Panelu Sterowania NVIDIA pokazuje mi tą: 70.26.3A.00.00

więc którą wersję bios mogę spróbować wgrać? czy zostaje tylko modyfikacja tego, który jest?