Jaki przyzwoity wentylator do tego zamówić?
Grafika siedzi w tym wzmacnianym metalowym slocie, więc z tej strony też nie ma za dużo miejsca
Przy okazji jaka pasta? Czy faktycznie jest jakaś różnica między nimi, czy to tylko marketing?
Pierwszy z brzegu test.
Jeżeli chodzi o “przyzwoity” wentylator - najpierw podaj budżet, bo to najważniejsze. I do jakiej obudowy to pakujesz? Nie ma sensu wydawać wielkich pieniędzy na schładzacz CPU, jak nie masz dobrze wentylowanej obudowy.
W obudowie jest jakieś 16cm miejsca na wysokość. Nie jest dobrze wentylowana, ale nie jest też przewidziana na wieczność Może się okazać że wymienię ją przy wymianie karty graficznej (jak już nvidia wypuści nowy model i 1080 będzie w przystępnej cenie). Budżet rozsądny
W tej obudowie mam otwory na bocznej ścianie, więc raczej preferowałbym wentylator na radiatorze w pionie, ale z tego co przeglądałem to większość ma boczne.
Wentylator w sensie cooler? Jeżeli nie jesteś maniakiem wyglądu wnętrza to taka Fera, możliwe, że nawet Spartan Pro powinny Ci wystarczyć, ew Pure Rock Slim. Jednakże do Fery potrzebna jest dość szeroka buda. Jeżeli masz jednak zamiar kręcić procesor tak konkretniej to Grandis lub Dark Rock 4, niekoniecznie PRO.
Ryzen 7 2700X to jednak grzejnik, tym bardziej po OC. A zaś dołączony do niego schładzacz już jest całkiem przyzwoity, i żeby dostać coś naprawdę lepszego i wartego ceny, to blisko 300 zł trzeba wydać. A w takim budżecie lepiej już powoli myśleć o wodnym chłodzeniu, które żeby zaaplikować - trzeba mieć obudowę z miejscem na radiator i wentylatory.
Eee…ale one wszystkie są gorsze od dołączonego do tego CPU Wraith Prism. On wręcz jest niewiele gorszy od Dark Rock 4.
Nope. Grandis za niecałe 200 zł wystarczy jak nie chcesz bić rekordów. Niemniej fabryczny cooler jest całkiem przyzwoity, ale po OC bywa słabo.
Widzę, że do czynienia ze spartanami nie miałeś. Są brzydkie, to fakt, ale bardzo przyzwoite. Mam Grandisa na FX 8320. Spokojnie dawał radę na 5 Ghz, ale ostatecznie zjechałem do 4,2 bo napięcia niewiele trzeba ruszać i jest najstabilniej w testach - trochę słabą sztukę mam, gdzie przy 4,5 Ghz czasem bywało ciężko.
Proszę, spójrz na te testy. Chyba, ze Grandis jest lepszy od Dark Rock 4, no to nie mam pytań… (bo to znaczy, że jest wyraźnie lepszy od stockowego Wraith Prism)
Moim skromnym zdaniem - do Ryzena 7 tylko wodne chłodzenie. Inaczej nie ma sensu zmieniać stockowego. Lepiej zainwestuj w porządną “wichurę” w obudowie.
Z tym fabrycznym to też na początku byłem zadowolony bo był cichutki Ale teraz szlag mnie trafia jak go słyszę
Potrzebuję coś z wielkimi skrzydłami
Co do tego testu past, to wygląda na to że nie ma co się nad nimi zastanawiać bo różnica w temperaturach wahała się w granicy błędu pomiaru.
Perfection.
No ale wodniak to będzie dopiero hałasował Dziękuję za taką poradę Dosyć że pompa, to jeszcze dwa furtoki
To polecam takie cudo. Z nim, mój Ryzen 5 1600 podkręcony do 3,8 GHz z 1,4V trzyma 50-55 stopni w gierkach. Przy katowaniu Prime95 dochodzi do 65-67 stopni. Pasta fabryczna dołączona do schładzacza. Obudowa In-Win 301 z 6 wentylatorami. Ma już około pół roku.
Nie wiem czy w tej cenie najlepszy, ale na pewno przyzwoity. A brałem główine pod kątem wizualnym, aby pasował do białej obudowy, białej płyty…i innych białych elementów.
Chodzi ci o tego?
Tak z wyglądu, to już fabryczny wydaje się mieć więcej ożebrowania/przestrzeni do uwalniania ciepła.
Kurde sam już nie wiem… Może ta fabryczna pasta jakaś zwietrzała i wystarczy wymienić
@chomik325 Ten zaproponowany przez ciebie wydaje się dosyć solidny (poza kolorem) propozycja do przemyślenia. Nie doszukałem się jednak informacji, ale chyba zmieści się nad tymi kościami RAM? Nie są jakieś oledowane, więc chyba wysokość standardowa…
No ja własnie mam G.Skill Aegis, które nie mają żadnego radiatora, i jakiekolwiek pamiątki z wyższym stanem by wadziły.
Jest czarna wersja. I ciut tańsza.
Może przysłonić Ci slot na RAM. Patrząc po wymiarach to jest podobny co Grandis, a on przysłania mi jeden slot RAM. Z małym radiatorem się zmieści, ale te co posiadasz już nie - są jednak wyższe. Przy dwóch kościach nie ma raczej problemu, ale gdy chcesz wpakować kość w slot najbliżej procesora to zaczyna się zgrzyt. Można oczywiście frontowy wentylator przenieść na tył, ale wtedy spada wydajność chłodzenia - pierwsza wieża nie jest chłodzona. Pół biedy jak na froncie obudowy masz sensowne wentylatory.
No to jednak trochę bryndza, teraz mam 2 kości, ale w planach rozbudowa do 32GB
To może po prostu je weź? U mnie praaawiee na 3200 MHz dają radę. Ba, jakiś czas pracowałem na 3200 MHz jednak zdarzały się okazjonalne niebieskie ekrany i zszedłem do standardowych 3000 MHz. Może gdybym pokombinował z timingami i napięciem to osiągnąłbym 3200…ale mi się nie chce.
A…Ty już masz ten zestaw. No to nie wazne.
Co brać? Te kości które ty masz? Ja już mam tamte zamontowane Pracują pięknie na 3200 z automatu, bez ręcznego kręcenia Koszyk pokazałem tylko poglądowo bo tak mi było wygodniej pokazać do czego potrzebuję cooler
Tak tak, przeczytałem po napisaniu.
Najlepiej byłoby zamówić kilka wentylatorów i potestować, ale to trochę niekulturalne Takie Januszowanie
Silentium PC Fera powinien Ci wystarczyć. Jeżeli chcesz coś bardziej estetycznego z nieco lepszą wydajnością, ale znowu nie chcesz wydawać na to nie wiadomo jakich sum to zostają wszelkiego rodzaju Mugeny, Macho, Dark Rock 3/4 bez dopisku PRO. Wracając do Dark Rock 4 to już nie jeden tester wspominał o problemach z montażem, które potem objawiają się wysokimi temperaturami własnie. Nie wiem co w tej firmie biorą, ale montaż ich coolerów jest arcy utrudniony. Niemniej poprawnie zamontowany taki cooler ma dość przyzwoite osiągi co nie oznacza od razu, że można jechać z OC ile fabryka dała. Nie ma sensu stawiać potężnego kloca, który przysłania sloty jak procesor pracuje sobie na stock - nawet 2700X.
Wrócę jeszcze do tej części. Test robiony był na 1700 po dużym OC na wysokim napięciu, gdzie chłodzenie powietrzem powinno już być zastąpione przynajmniej AiO. 2700X na stock tak mocno się grzać nie będzie, nawet za sprawką Precision Boost czy XFR2.