Wentylator zakręci i staje - przyczyna?

Przy starcie komputer wentylatory ruszą i gasną po blisko 5sek. Płyta główna wyglądem jest w porządku bynajmniej nie ma wylanego czy też napuchniętego kondensatora.

1. Wymiana zasilacza - nowy - ten sam problem, chociaż tu jest odczuwalna różnica, ponieważ po odpięciu 4pinowego wtyku kręci wentylator w zasilaczu i na radiaktorze od procka.
  2. Wymiana procka Intel 2 core duo(ten sam wariant ze sprawnego PC-ta) - bez zmian.
    3.Dysk, ram sprawdzone w drugim modelu - działające w 100%.
  3. Restart biosu - bez zmian.
    5.Pasty świeże nałożone stare zdjęte, wyczyszczony z każdej strony.

Płyta główna lenovo mtq45nk
Procek jw Intel Core 2 duo
Ram 2x2gb Samsung Ddr3 1333mhz Pc3-10600
Zasilacz (najtańsze badziewie to testu) Zasilacz komputerowy Fortron FSP250-60SBV 250W
Grafa w płycie zintegrowana (ze względu na to że jest to komputer pod biuro)

Wiem, że przypadek znajomy w sieci natomiast wszystko zostało dokładnie sprawdzone zostaje tylko jedno rozwiązanie. Jednak może ktoś coś zarzuci.

Pomysł - płyta główna ?
Poradźcie :slight_smile:

A innego wentylatorka nie podpinałeś? Może w tym silniczek coś już niedomaga (jakieś lut jak w bezpiecznku - nagrzewa się i odkształca).

marcin20000 - wentylator tutaj to tylko objaw uboczny -bubaaa321 tego nie napisał wprost - ale ja rozumiem że po prostu komputer się nie włącza - ergo - płyta główna do recyklingu.

Jezeli faktycznie to nie “wentylator nie dziala” a raczej " nic nie dziala" nawet na innym zasilaczu, to racja na 99% plyta padla. Niestety plyty z tym socketem maja juz swoje lata.

Czyli wychodzi jednak na płytę. Podmienię i po sprawie. Dzięki za pomoc!

Spoko, mozesz wymienic, ale nie masz gwarancji ze ta podziala kolejne 10 lat :slight_smile: Jak robisz dla siebie, to jestes siwadomy, jak dla kogos iprzedz :slight_smile:

“Podmieniłam” działa . To nie jest jakiś super komputer. Działa. Dziękuję :slight_smile: