Wentylator

Witam mam wentylator w kompie i sam sobie zmienia obroty. przez kilka minut pracuje cicho a potem ryczy jak glupi. zresetowalem ustawienia w bios na domyslne nic to nie daje. powiedzcie co moge z tym problemem zrobic.
dzieki za pomoc

Na pewno możesz podać specyfikację komputera, napisać co to za wentylator oraz w jaki sposób jest podłączony.

To wentylator od zasilacza
Płyta główna
HP Elite 8300 sff
MSI nividia geoforce GT 1030
Pamięć ram 4x2 GB Samsung
Intel core i5 3470 s

Jeśli od zasilacza, to nic z nim nie zrobisz. Możesz zerknąć do środka czy zasilacz jest czysty, ale na sterowanie obrotami wentylatora nie masz co liczyć.

Ok cóż zrobić a aktualizacja bios coś da?

Nie, system nie steruje tym wentylatorem. Robi to “automatyka” zasilacza (w zależności od temp. wewnątrz zasilacza oraz jego obciążenia).

Dobrze tylko nigdy takiego problemu nie miałem dopiero dzisiaj jak pamiętasz po tej wymianie chłodzenia o czym ci pisałem

I teraz mam jeszcze pytanie czy od tych skoków obrotów może się coś stać z komputerem?

Nie od skoku obrotów nie. Od jego nieznanej przyczyny być może. Było słuchać jak była mowa, że cooler Intela to zło.

1 polubienie

A obciążenie zasilacza przez 10 min pomoże ? Czy lepiej tego nie robić bo się może spalić?

Jesteś pewien, że to zasilacz hałasuje? 10 minut to nic.

W tym komputerze to raczej płyta steruje tym wentylatorem, ponieważ reaguje on na zmianę parametrów z poziomu ustawień BIOSu. Kilka innych komputerów hp pozwala na podobne sterowania obrotami wentylatora, jednak nie wiem czy jest to norma u tego producenta.

da sie jakos to zablokowac zeby tak nie robil czy lepiej zasilacz wymienic

Jestem pewien

Prawdopodobnie się da, ale tu by jakiś elektronik był potrzebny.
Prostszą opcją jest wymiana zasilacza.

Tylko mam za mala obudowę

Na normalny zasilacz

a jaki zasilacz do płyty głównej hp elite 8300sff

Popatrz na ile pin masz wejście zasilania w płycie głównej i takiego zasilacza szukaj.