Witam, mam pytanie odnosnie wentylatorów:
Mam 2 w swojej obudowie - 1 w zasilaczu a 2 przy procesorze. Oba wydmuchują powietrze na zewnątrz… ma to jakoś wpływ na ogólne działanie? Może mają wdmuchiwać powietrze do środka?
Proszę o odp
Witam, mam pytanie odnosnie wentylatorów:
Mam 2 w swojej obudowie - 1 w zasilaczu a 2 przy procesorze. Oba wydmuchują powietrze na zewnątrz… ma to jakoś wpływ na ogólne działanie? Może mają wdmuchiwać powietrze do środka?
Proszę o odp
Jeżeli chodzi o wentylatory w obudowie to przedni wentylator na dole obudowy (przed dyskami) powinien zasysać chłodne powietrze do wnętrza obudowy, powietrze to przechodzi przez elementy komputera chłodząc je. Elementy oddają ciepło i powietrze się nagrzewa, a jak wiadomo gorące powietrze jest lżejsze więc “idzie” do góry - dlatego też wentylatory na tylnej ściance obudowy (te zamontowane wyżej, znajdujące się najczęściej za procesorem) powinny wydmuchiwać to nagrzane powietrze na zewnątrz. Na zasilaczu kierunek przepływu wentylatora zostaw tak jak to przewidział producent zasilacza.
Takie ustawienie wiatraków powinno zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w obudowie, warto jednak zwrócić jeszcze uwagę na odpowiednie ułożenie elementów takich jak taśmy, kable i wszystko inne co może hamować swobodny przepływ powietrza. Warto poukładać kable, przedmuchać co jakiś czas wentylatory i radiatory, a przy dużej ilości urządzeń ATA wymienić taśmy na okrągłe (szczególnie gdy ktoś ma dodatkowo małą obudowę). No i oczywiście zapewnić odpowiednią przestrzeń na zewnątrz obudowy (szczególnie z tyłu).
A co z procesorem? Lepiej aby wentylator na niego dmuchał czy lepiej żeby wentylator wyciągał powietrze z niego?
Kupiłem nowy procesor, niestety wentylator który razem z nim dostałem nie pasuje mi do zaczepów i muszę korzystać z mojego starego wentylatora. Temperatura w porównaniu ze starym procesorem podskoczyła o 20 stopni i jest obecnie na dość niebezpiecznej granicy 60 st.