Witam,
Czy jest może dostępna wersja na PC platformy Tuya przez która można by było też zarządzać skonfigurowanymi / dodanymi urządzeniami?.
Witam,
Czy jest może dostępna wersja na PC platformy Tuya przez która można by było też zarządzać skonfigurowanymi / dodanymi urządzeniami?.
Niestety większości systemów Smart Home nie ma na PC. Tak samo z Tuya. Możesz jednak odpalić apkę Tuya na emulatorze Androida pod Windows.
Alternatywa to Home Assistant + (integracje Tuya Cloud, Local Tuya) itp. Daje piękny interfejs webowy. Z tym że tu jest trochę pracy. Home Assistant musisz zahostować u siebie w domu. Najlepiej np na Reaspberry Pi albo kupić dedykowany sprzęt ze strony Home Assistant - zresztą w całkiem dobrej cenie.
Udało mi się w ten sposób podłączyć wszystkie smart gniazdka Tuya, jakieś otwieracze do rolet na Zigbee, smart huby USB, czujniki wilgoci, żarówki, czujniki obecności, wstrząsu. Większość działa lokalnie, bez potrzeby łączenia się z chmurą Tuya (poza pierwszym podłączeniem gdzie często trzeba z chmury wciągnąć jakiś token itp). Chyba jedynie paru urządzeń działających po Bluetooth nie udało mi się podłączyć.
Ale mówię, to wymaga sporo czasu i zacięcia, szukania narzędzi (np do wyciągania tokenów) po repozytoriach Github itp.
@Bradlee dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie.
To powiem że nie jest zbyt łatwo, jednie bym próbował przez emulator BlueStacks Androida pod Windows.
A, czy taka opcja poprzez WebCatalog co wspomniane jest że można uruchomić Tuya na PC jest realna?.
Staram się zrozumieć co to jest. Wygląda na jakieś opakowanie serwisu deweloperskiego Tuya - w aplikację desktopową. To wciąż nie jest aplikacja Tuya taka jak na smartfonie, tylko strona dla deweloperów/twóców urządzeń (Tuya Developer Platform).
Wypróbuj https://ifttt.com/ to platforma łącząca wiele systemów takich jak smart home i z tego co kojarzę da się z poziomu panelu wykonywać proste akcje. Czyli zakładasz konto, dodajesz swoje konto Tuya i resztę musisz rozpracować sam.
A, czy jest Ci znana taka opcja jak Pobierz Tuya Smart na PC za pomocą MEmu.
Jest to coś podobne do https://ifttt.com/ czy jest to całkiem inna opcja?.
To jest pierwsza z opcji o których pisałem. Możesz odpalić apkę Tuya na emulatorze Androida pod Windows. Masz tych emulatorów sporo. W skrócie, pod Windows odpala się Android a w Androidzie instalujesz co chcesz, czyli np aplikację Tuya.
Warto wypróbować różne, niestety spodziewaj się w nich reklam. Czyli emulatory to jak wspomniałem
BlueStacks, Nox, LDPlayer, MEmu jak najbardziej też i parę innych
A sprawdzaliście waydroid? Pamiętam że któryś z forumowiczów mi to polecał, nie wiem czy nie @Bradlee, ale jak chciałem to sprawdzić to u mnie nie zadziałało - miałem wówczas inny kernel niż mam teraz i finalnie zapomniałem.
Waydroid to piękna rzecz, ale jak ostatnio próbowałem uruchomić pod Windows (Pod WSL) to poległem. Na Linux z tego co kojarzę, nieźle działało. Z tym że wymagany jest Linux na sprzęcie. Pod wirtualizatorem nie ma wsparcia dla akceleracji grafiki. Da się uruchomić ale wlecze się niemiłosiernie.