Mam pytanie. Ostatnio kupiłem vistę hp wersję OEM. Chciałbym się dowiedzieć na ilu kompach mogę ją zainstalować i będzie ona legalnym systemem, do którego microsoft się nie przyczepi ?
Na jednym czy na więcej niż jednym?
z góry dzięki
Mam pytanie. Ostatnio kupiłem vistę hp wersję OEM. Chciałbym się dowiedzieć na ilu kompach mogę ją zainstalować i będzie ona legalnym systemem, do którego microsoft się nie przyczepi ?
Na jednym czy na więcej niż jednym?
z góry dzięki
OEM masz na jednego kompa
czyli jakbym chciał zainstalować na drugim to już będzie to pirat? zainstalowany z oryginalnej płyty??
Wersja OEM (kupiona z częścią komputerową lub z zestawem komputerowym) jest bardziej korzystna cenowo, lecz ma pewne ograniczenia licencyjne:
Jest przypisana do komputera, na którym została pierwszy raz zainstalowana lub, z którym została kupiona;
Nie można jej przenosić na inne komputery;
Komputer, na którym zainstalowana jest wersja OEM można modernizować, ale tylko na określonych warunkach.
Wsparcie techniczne zgodnie z umową licencyjną do produktu świadczy sprzedawca lub producent komputera;
W przypadku aplikacji w wersji OEM jedna licencja zezwala na instalację tylko na jednym komputerze.
Tak
to w takim razie mam inne ptyanie. Ile kosztuje licencja na 2 komp??
musisz kupić 2 xwersje OEM, lub wersje box którą możesz instalować na dowolnej ilości komputerów
cana najtańszego windowsa na rynku * 2 (M$ nie oferuje podwójnej licencji)
Ale zanim zainstaluje na drugim musi system wykasować w pierwszego. Chyba, że ma licencję wielostanowiskową. A autorowi pytania chodziło o to co ma kupić żeby mieć system na dwóch kompach. Musi kupić dwa systemy po prostu
ok sebos_krk masz racje zapomniałem o tym
Temat bardziej do działu Licencjonowanie pasuje. Przenoszę.