Wezwanie w celu nadania przydziału organizacyjno-mobilizacyjnego

Dostałem pismo w celu wstawienia się i nadania przydziału organizacyjno-mobilizacyjnego. Ktoś mi wytłumaczy co to jest? W wojsku nigdy nie byłem. Czy to jakaś formalność? Wyczytałem że to przydział na wypadek np. wojny ale chciałbym żeby wypowiedział sie ktoś kto się zna

1 polubienie

3 sekundy w Google :slight_smile:
Przeznaczenie osób do służby w jednostkach zmilitaryzowanych następuje w drodze nadania im przydziałów organizacyjno-mobilizacyjnych do tych jednostek. Przydziały nadaje się również po objęciu militaryzacją ustalonych jednostek organizacyjnych. W czasie pokoju przydziały organizacyjno-mobilizacyjne mogą być nadawane mężczyznom, którzy nie ukończyli sześćdziesięciu lat życia, i kobietom, które nie ukończyły pięćdziesięciu lat życia. Po objęciu militaryzacją ustalonych jednostek organizacyjnych przydziały do tych jednostek nadaje się również osobom, które nie osiągnęły wieku określonego w odpowiednich przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym.

Czytałem już to ale dalej nie do końca to rozumiem. Chociaż wydaje mi się, że to zwykła formalność na wypadek gdyby kiedyś podczas mobilizacji wiedział gdzie sie zgłosić? Niech mi ktoś to wytłumaczy jak najprościej

W razie czego odpukać będziesz wiedział gdzie masz się stawić. Najlepszy przydział to do kuchni lub orkiestry wojskowej, czego Ci życzę.

Zresztą poczytaj: http://wszwwroclaw.wp.mil.pl/pl/22.html

1 polubienie

Hah no ok teraz rozumiem. Myślałem, że to coś gorszego obawiałem sie wręcz. A co do Kuchni to szansa jest bo z wykształcenia jestem kucharzem :joy::joy: Szkoda dnia w pracy bo dopiero zaczynam i na umowe czekam wiec bede miał dzień zmarnowany. No ale trudno jade podpisze i wracam

Pakuj się. Jedziesz na front :slight_smile:

Ano, będzie obstawiał miesięcznice, policja przyda się do innych zadań.

Jajcarze z was. Nie powiem :joy:

Edit: Stawiłem sie. No i niby nic takiego gdyby nie dziwny przydział… Do Policji no poprostu szok. Zawsze stałem raczej po drugiej stronie barykady… Nikt nic nie wspominal ale mam nadzieje, że nie będe miał np jakiegoś jedno dniowego szkolenia. Bo nie wyobrażam sobie latać w ich mundurze. W wojskowym tak ale jakoś do policji mam uraze. przydział: "Komenda Powiatowa Policji w (i tu miasto) więc tak to rozumiem

Tymczasem w Rosji: