Wgranie nowego softu do telefonu

Dobry wieczór/dzień dobry/dobre popołudnie

Pacjent: Telefon T-Gate Android 4.4.2 (To najprawdopodobniej ten model: TELEFON T-GATE MB5012 DUALSIM!! - 6991986055 - oficjalne archiwum Allegro)

Odkopałem ten telefon z szafy i chciałbym wgrać nowego softa z powodu wirusa którego nie da się usunąć (instaluje się na nowo po wgraniu ustawień fabrycznych), lecz nie wiem jak za to się zabrać. Jestem nowociotą w takich sprawach dlatego też proszę o pomoc. Czy istnieje jakiś tutorial wgrywania nowego softu pod ten model? Pozdrawiam

T-Gate to jakaś chińszczyzna pokroju Pentagrama czy innych podobnych marek. Poszukaj na forum XDA, ale wątpię, że coś znajdziesz.

Wygląda to jak MyPhone Q-Smart, ale nie wiem, czy to to samo.

Nikt nie ma tak starego softu ,a nowego on nie pociągnie !! Wywal do śmieci ,to jedyna korzyść

Jak ktoś korzysta z telefonu wyłącznie do połączeń telefonicznych, to by się to jeszcze wykorzystało - oczywiście nie podłączając tego do Internetu. Chociaż mało kto tak korzysta z telefonu teraz.- nawet seniorzy zaczynają posiadać Facebooka i Messengera :smiley:

Może i masz rację ,ale z Androidem 4.4.2 nie widzę światełka w tunelu ! Jestem seniorem (chyba) mam 65 lat i fundnąłem sobie POCO 4X PRO 5G bo korzystam praktycznie ze wszystkiego co oferuje

1957? Jeśli tak, to 65.

Spoko, Android 4.4.2 to zabytek ale zdziwicie się ile softu na tym wciąż działa. Mam taki jeden w szafie i raz na jakiś czas się przydaje. Np ostatnio jako punkt dostępowy Wifi / USB / LTE. Ważne, żeby nie instalować zbyt wiele bo padnie no i nic poważnego na tym nie robić, bo sprzęt masakrycznie dziurawy. Mógłbym go oczywiście wywalić i kupić jakiś inny zapasowy 10 razy lepszy za 50zł, ale mi się nie chce. :grimacing:

Klikaj na linki w dyskusji, niektóre wciąż działają
Rom dla T-gate MB5012 - Forum Android.com.pl - dyskutujemy o technologii
MB5012 - T-gate - cichy83 - Chomikuj.pl
T-Gate MB5012 - haen1 - Chomikuj.pl

Jak wykorzystać te rom’y? Może ktoś podpowie bo nie wiem. Na wklejonym forum używają Infinity Box.

Tak napisałem .65 wiosen

Jak ktoś korzysta z telefonu wyłącznie do połączeń telefonicznych, to by się to jeszcze wykorzystało

Zawirusowany może nawet numery telefoniczne wpisywać na spam SMS-owy i rozmowy z botami lub płatne zagraniczne.

Potem będzie beka jak znajomi zaczną się skarżyć na spam i boty.

Podobno telefon ma wgrywanego fabrycznie wirusa. A to ciekawe…

Zainstalowałem rom z linku Bradleego, i telefon po uruchomieniu wyświetla biały ekran, nic więcej. Jakieś pomysły jak to naprawić?

Brick

Telefony to nie PC. Nie ma tutaj żadnej standaryzacji, więc każdy producent telefonu przygotowuje obraz pamięci wewnętrznej; tak jak na PC możesz zrobić obraz dysku twardego czy płyty. Każdy taki system posiada skrojony pod ten konkretny model kernel ze sterownikami do każdego komponentu, a które rzadko są otwarte. Z tych powodów, telefony firm krzak rzadko mają fanów, którzy przygotowują nieoficjalne tzw. rom-y (czyli owe obrazy).

Wirusów na Androidzie w zasadzie nie da się napisać. Więc jak rozumiem to skrót myślowy… Być może masz na myśli rootkita, który albo jest integralną częścią rom-u producenta (wcale rzadkie zjawisko w tanich złomach) albo się tam dograł. W pierwszym przypadku prawdopodobnie nic z tym nie da się zrobić. W drugim, albo musisz wgrać rom przygotowany pod ten konkretny model (każdy inny skutkuje tzw. ucegleniem, czego doświadczyłeś ;)) albo samemu wyśledzić i usunąć zło (co wymaga praw roota i być może edycji obrazu partycji, czasem „/” jest montowany z pliku, a czasem nawet podpisywany i wtedy to już nici z edycji bez znajomości klucza i algorytmu do generowania podpisu).

Podsumowując: wyrzuć na śmietnik. To są urządzenia jednorazowe praktycznie bez kontroli użytkownika nad środowiskiem.

No że też z Androidem nie jest tak, że wpisujesz w Terminal:

sudo su

i masz roocika, w końcu to niby Linux jest, no nie?

Co do ROM’u, to jak fastboot lub recovery nie wstaje, to nic z tym nie zrobisz. Wymiana p łyty głównej jedynie :smiley:

Kiedyś był jeszcze program Kingo Android Root i nim ja rootowałem swojego pierwszego smartfona - Galaxy Core z Androidem 4.1.2. Android 6.0 w Xperii M5 już nie chciał się zrootować w ten sposób, a LG V30 z Androidem bodaj 9 już w ogóle.

Nie niby tylko jest. Jądro Linux, ale userland jest customowy, a telefony są dziś kryptograficznymi twierdzami, głównie po to aby uniknąć przedłużania życia produktu i bezkarnego szpiegowania. :wink: Dlatego to nie takie proste.

Teraz to chyba używa się Magisk, ale przestałem się tym interesować od jakiegoś czasu. Pogodziłem się z tym, że telefon to sprzęt niezapewniający prywatności delikatnie mówiąc, więc poza kontaktami nic tam prywatnego nie mam, a skoro tak to i nierootuję i nie bardzo mnie interesuje ich rozwój i ekosystemy.

No ja też już nie rooruję mimo, że była to niezła zabaam już Viper4Android i innych DSP