mam zainstalkowany na jednym dysku winXP Home i chce zainstalowac go na drugim. Niestety moj drugi dysk ATA moge podpiac jedynie odlaczajc naped CDROM. Da sie to jakos skopiować?
na początek zawartość płyty skopiuj na dysk a następnie użyj komendy winnt32
ta komende to w dosie? ale jak konkretnie?
własnie pytanie jaki system chcez instalować :?:
ale jak komp sie rebootuje to sie to znowu prubuje czytac z plyty?
Złączono Posta : 09.07.2006 (Nie) 23:44
WINDOWS XP HOME
sciągnij sobie 4 dyskietki W2K Pro, gdzie wystartujesz z nich a nastepnie przejście do folderu i386\winnt32.exe
po kolei ja jezdem prosty czlowiek! Sciagam te dyskietki i co z nimi robie? jak potem wchodze do tego folderu? na chlopski rozum, jakbymbyl informatykiem to bym tu pomocy nie szukal…
tworzysz 4 dyskietki z których wystartujesz za pomoca stacji dyskietek następnie przechodzisz do folderu i386 który skopiowałeś z CDROM’u używając komendy CD
i jak przejde do tego folderu to co? i wogole jak te dyskietki dzialaja?
Złączono Posta : 10.07.2006 (Pon) 1:03
ej ale te pliki sie nawet nie mieszcza na dyskietkie!
Złączono Posta : 10.07.2006 (Pon) 1:23
a taki pomysl, jesli skopiuje pliki widnowsa Norton Ghostem to system bedzie z niego dzialal? bo chce go potem wpiac jako jedyny do innego kompa?
Te dyskietki dzialają tak:
Po restarcie kompa powinien ci wystarowac z dyskietki (disk1) jesli nie to dopiero ci napisze teraz mi sie niechce:P. Wystartuje kompa z dyskietki potem wlozysz pokolei 3 kolejne dyskietki (jak poprosi o nie, a nawpewno to zrobi) i z tego co z dązylem skumac (poniewaz nigdy nie instalowalem systemu z dysku) to program automatycznie przejdzie do katalogu :\i386\ i przekopiuje pliki instalacyjne po czym rozpocznie sie instalacja.
De Niro Jesli sie myle to mnie popraw…
Ponieważ kady plik ktory pobrales musisz rozpakowac i przekopiowac na inną dyskietke. Tylko podpisz dyskietki Disk1 itd.
Praktycznie mozna tak zrobic ale teoretycznie nie, poniewaz Ghost’a uzywa sie tylko na tym samym komputerze lub na innych lez z identyczną konf. sprzętową wiec zakladam ze nie masz 2 identycznych kompow.
A po co tak na około ???
Kopiujesz zawartośc płyty na dysk i pod Windowsem uruchamiasz instalację, w pierwszym oknie po kliknięciu “Zainstaluj system Wndows” z rozwijalnej listy gdzie masz opcję “uaktualnij(zalecane)”, wybierasz “nowa instalacja” instalator zada kilka pytań o strefe czasową i język, po czym nastapi restert systemu, po restarcie instlator skopiuje pliki i pokaże sie ekran w którym bedziesz miał 3 opcje wyboru ale na tym ekrania naciskasz ENTER. Potem wybierasz partycje danego dysku i na niej instalujesz system po wczesniejszym formacie tej partycji (z poid instalator), a dalej to juz standartowa procedura jak podczas normalnej instalacji systemu. Po zainstalowaniu systemu, bedziesz miał wybór jaki system komputer ma uruchomioc :) Prawda że proste :)
Kurde nie doczytałem o tym że chcesz wpiąć dysk do drugiego kompa, to jednak zrób jak radzą koledzy przez to winnt.exe, ale posta nie kasuje bo może się komuś przyda kiedyś :)
A po co tak na około Przecież można przenieść ten system używając programu Acronis Migrate Easy 7.0 - umożliwia on szybkie i łatwe przeniesienie systemu, wszystkich aplikacji oraz zapamiętanie wprowadzonych ustawień. Po przeniesieniu wszystko nadaje się do uzytku
ale te pliki sie na pojedyncze dyskietki nie mieszcze! maja one po 1,4MB!
Złączono Posta : 10.07.2006 (Pon) 10:52
ten porgram jest do przenoszenia czy kopiowania? bo mi zalezy na tym zeby wgrac drugi systemna dysk odpiac go i wpiac do innego kompa…
mariusz02533
Popraw błędy i używaj polskich znaków - użyj opcji zmień.JNJN
Z tego co się orientuję to pozwala sklonować zawartość dysku na drugi
kosior6 Z tego co pamiętam to przy opcji uaktualnij niema wyboru partycji ale mogo sie mylić dawno juz nie uaktualnialem:)
No wlasnie!! pliki mają po 1.4MB
rozpakowujesz je i przenosisz na dyskietke która ma pojemnosc 1.44MB
[przed tym musisz sformatowac dyskietke]
no tak ale jak kopiuje te pliki na dyskietke to wyskakuje ze jest pelna!
to zrob tak, masz tu dysk startowy do windows xp home
Wlączysz program i poprostu bedziesz zmieniac dyskietki kiedy cie poprosi
zaraz dam link tylko wyrzuce to na rapidshare…
Ja zawsze instaluje XP z drugiego dysku bo szybciej, mam tam folder ze skopiowanym winem z płytki. Odpalam PC ze starej dyskietki startowej win98 (drugi dysk jest na fat32) i wiadomo co dalej.