Witam!
Czy następujące telefony obsługują WI-FI Calling?
Redmi note 8 i 8T czy 8 Pro
LG V30
Xperia M5
Huawei Mate 10 Lite
Galaxy S21 Plus
iPhone XS
Jakby nie obsługiwał, to czy po instalacji aplikacji “Wifi Calling+” (operator Plus) będzie działało?
Link do aplikacji: WiFi Calling+ – Aplikacje w Google Play
2G uśmiercą pewnie w okolicach 2030-2040, więc na pewno zdążysz kupić nowy telefon jak wyłączą 3G i twoje telefony nie będą umiały w rozmowy 4G - “VoLTE”.
Z chętnych na ubicie około 2024 sieci 3G chyba dalej jest tylko T-Mobile (no chyba, że Plus też wykrył, że ruch sieciowy jest znikomy a popularność VoLTE i VoWiFi wysoka).
Jeżeli chodzi o obsługę VoLTE/VoWiFi dużo zależy od profili MBN, jakie smartfon ma na partycji “vendor”.
Ja np. mam Mi5 Pro z LineageOS 18.1 (Android 11), wszystkie stosowne opcje są, a VoLTE/VoWiFi w Polsce mi nie działa - IMS nie chce się aktywować.
Szkopuł tkwi właśnie w firmware. Obecny ROM bazuje w dużym stopniu na firmware dostarczonym przez Xiaomi wraz z ostatnim “oficjalnym” ROMem, jest ono tylko zpathowane przez LineageOS.
Jak się zajrzy przez adb do odpowiedniego katalogu to widać tylko profil “generyczny” na Europę, a brak specyficznego dla Polski. (brak podkatalogu “pl” z plikiem MBN)
gemini:/vendor/firmware_mnt/image/modem_pr/mcfg/configs/mcfg_sw/generic/eu/dt/commerci # ls -lh
total 16K
-r--r----- 1 system system 31K 2018-12-27 00:58 mcfg_sw.mbn
gemini:/vendor/firmware_mnt/image/modem_pr/mcfg/configs/mcfg_sw/generic/eu/dt/commerci # file mcfg_sw.mbn
mcfg_sw.mbn: ELF executable, 32-bit LSB unknown arch 0, static, stripped
Każdy profil jest cyfrowo podpisywany, więc nie można go sobie po prostu dograć, jak nie został podpisany odpowiednim kluczem.
Nie używa się smartfonu ( to się tyczy akurat wszystkigo tak btw ) co ma w sobie partycje vendor, czyli było brandowane.
Co do sieci to w PL play oraz plus bezczelnie kłamią że niby nie brandują sprzętu; faktycznie wizualnie tego nie robią, aczkolwiek vendor ( jak i root ) jest. Wystrzegałbym się tych dwóch sieci jak ognia.
====
Do tematu: mam iPhone 11 ( z apple.com ) i zarówno VoLTE jak i VoWiFi działają.
Widzisz, a ja mam niebrandowany, najnowszy dostępny soft w Xperii XA2 i ani VoLTE ani VoWIFI nie mam w ogóle w opcjach i z tego co widzę, wersja brandowana od T-mobile powinna je mieć.
Partycja vendor jest też w urządzeniach nie pochodzących od operatora. (niebrendowanych)
Jest siostrzana do partycji system i znajdują się tam m. in. sterowniki z zamkniętym kodem źródłowym. Są tam również biblioteki charakterystyczne dla danego hardware.
Z partycji tej korzysta OEM jak i może też operator, więc zanim coś napiszesz to sprawdź najpierw.