Jak w temacie ; pytanie do doświadczonych Forumowiczów.
Jaki program polecacie do wymiany danych komputer-telefon po wi-fi.?
Skłaniałbym się ku płatnym, o niezbyt wygórowanej cenie.
Można darmowym uruchomić FTP na Androidzie (jednak nie instaluj aplikacji co nie miała od kilku lat aktualizacji gdy twój Android nie jest równie stary np. 5 (Lollipop)) i na komputer np. FileZillę.
Ja lubię https://f-droid.org/en/packages/org.primftpd/, za obsługę FTPS, awaryjnie w tle można sięgać po nieszyfrowane FTP.
W drugą stronę pewnie też się da znaleźć darmową aplikację typu FileZilla Server i na telefon aplikację do łączenia się po FTP (wtedy aplikacja może być lekko zestarzała).
Być może dobry manager plików Android ma obie funkcje (serwera i łączenia się z serwerem).
Niby aplikacją 2 w 1 jest:
Możliwe, że ktoś zaproponuje NAS i instrukcję „obstrugi” jak połączyć go z Androidem.
Yyyyy ale jak to, zdjęcia wymieniają się same, Google zdjęcia, dokumenty tak samo, Google dokumenty, notatki również, keep, maile też, hmmm muzyka jakaś, ale to też wystarczy w dysku umieścić i w zasadzie to do czego jeszcze jakieś programy?
Może on chce być offline a nie, zależny od uptime serwerów Google.
https://status.cloud.google.com/
Zazwyczaj aplikacje do FTP nie spamują, zaktualizuj mnie lub mnie nie użyjesz w porównaniu do mObywatel / mojeIKP / edoApp / Moje e-Paragony. Można też je pobierać z np. F-Droid.
Ja ostatnio łączyłem tel. z kompem za pomocą Solid Explorera (darmowa wersja na Androida. Ma też wersję płatną). Ma dużo możliwości podłączeń + obsługuje dyski chmurowe. A na kompie skonfigurowałem sobie FTP w TotalCommanderze i teraz wystarczy kilka kliknięć i szybko przesyłam pliki po wi-fi. Ale posiada też opcję połączenia tel. bezpośrednio z LAN. Ostatecznie zastąpił mi „Files” od Google’a
no tak, chciałbym coś wrzucić z PC na telefon a, i vice-versa. Ale dajmy temu spokój…Chodzi o coś innego - używałem AirDroid, ale jakoś miałem zawsze z nim problem
Panowie poruszają się w „zaawansowanym” słownictwie / którego czasami jako „beginner” w starszym wieku , nie w pełni rozumiem/
Idzie o taką aplikację jak np. AirDroid…Czy dla Wszystkich jest zrozumiałe co piszę i o co proszę.?
@yumie - jabyś to szerzej rozwinął…
Czy zamiast T. Commandera , można by użyć np FilaZilla.?
Po prostu… instalujesz Solid Explorera na tel.,a na kompie program, który obsługuje FTP. Potem na tel. uruchamiasz SE,a na kompie program do FTP. W telefonie wybierasz sobie adres i port FTP. A na kompie wpisujesz te dane i je zapisujesz. Tak, Zamiast Commandera moze być FileZilla.
Potem tylko szybko klikasz zapisane połączenie FTP i łaczysz sie z telefonem po wifi.
Dodam jeszcze, ze producent pisze na swojej stronie w Play Store, ze to zamknięte oprogramowanie, które tworzy sam, więc zakładam, że żadnych trojanów tam nie powinno być.
Total commander + dodatek klient SMB (obie aplikacje na androida.).
@anon42271672,
A zamiast TComandera - FileZilla ? / pytam gdyż mam ją na swoim PC
A co to jest to „SMB”…można to pobrać z PlayGoogle.?
próbowałem tej konfiguracji. Nie podobała mi się
tak
Jaki program polecacie do wymiany danych komputer-telefon po wi-fi.?
- Wifi Direct
- serwer SMB na Windows™ <=> router <=> CX File Explorer (Android)
Moje oczekiwanie ; ma to być PROSTE ! - kilka kliknięć - to dla Starszego Pana ale ciągle na etapie „beginner,a”…
Tez kierowałem się prostotą. Dla mnie rozwiązanie, które proponuję takie jest. Ale to już sam musisz zdecydować czego spróbujesz
Proste przecież, bez instalowania chłamu z serwerem pośredniczącym „SebixChomikRLZManagerxD”:
Udostępnianie Folderów w Windows 10 - YouTube .
How to access your computer files from phone? |WIRELESSLY| 🔥🔥🔥 #AXT - YouTube .
ok w razie czego pytaj, to pomogę