Wi-fi - niekiedy samo się rozłącza, nie mozna ponownie się połączyć

Witam  :slight_smile:

Od jakiegoś czasu mam problem z wi-fi, co ciekawe nie dokonywałem jakiś znaczących zmian w systemie, w sensie nowe strowniki, oprogramowanie więc problem powstał jakby sam z siebie.

Wi-fi okresowo samo z siebie się rozłącza. Czasem co chwilę, jak np. teraz w momencie pisania tego postu … czasem uda się popracowac kila godzin, czasem jest cały czas ok - nie ma na to reguły.

Gdy juz net się rozłączy też jest różnie. Czasem po ponownej próbie połączenia łączy się od razu i jest ok, czasem przez chwilę nie ma dostępu do sieci, choć udaje się połączyć (wyświetla sieć niezidentyfikowana - brak dostępu do internetu - połączono), po chwili połączenie wraca. Czasem jednak, i tak jest najczęściej nic nie pomaga, żaden reset karty, ponownie włączenie routera, pogrzebanie w ustawieniach …

Tylko ponownie włączenie kompa.

Sam router jest ok, ponieważ na innych urządzeniach nie ma problemów.

Zmiana sterowników karty na starsze/nowsze nic nie daje.

Z dziennika zdarzeń wynikają 2 powtarzające się cały czas sprawy:

1. Ostrzeżenie - Komputer nie mógł odnowić adresu z sieci (z serwera DHCP) dla karty sieciowej o adresie sieciowym xxxxxxx. Wystapił następujący błąd 0x79. Komputer bęzie ponawiał próby uzystkania adrseu z serwera adresów sieciowych (DHCP).

1. Błąd (2 minuty po ostrzeżeniu) - Serwer DHCP 192.168.1.1 odmówił dzierżawy adresu IP 192.168.1.2 dla karty sieciowej o adresie sieciowym xxxxxxx (serwer DHCP wysłał komnikat DHCPNACK)

Miałem podobne zjawisko ze swoim Dellem. Przeinstalowywałem sterownik posiadany od nowości i nie pomagało.

Dopiero ze strony Della pobrałem najnowszy sterownik do mojej karty WiFi i po zainstalowaniu i restarcie problem zniknął .

Zobacz w ustawieniach routera czy adres 192.168.1.1 (IP LAN) nie należy do zakresu adresów DHCP ? (nie może należeć) . Czy w ustawieniach karty WI-FI komputera IP i DNS są na automatic ? Wszystko wskazuje na to , że 192.168.1.2 obsługuje lub jest zastrzeżony dla innego urządzenia (DHCP/Rezerwacja adresów) .