Szukam jakiegoś dobrego, najlepiej niedrogiego wiatraczka, który wyciągał by mi gorące powietrze z tył obudowy.
Procek się grzeje gdy jest trochę cieplej i dlatego chciałbym zmniejszyć temp. Może znacie jakiś inny, lepszy sposób? (tez w miarę tani)
Szukam jakiegoś dobrego, najlepiej niedrogiego wiatraczka, który wyciągał by mi gorące powietrze z tył obudowy.
Procek się grzeje gdy jest trochę cieplej i dlatego chciałbym zmniejszyć temp. Może znacie jakiś inny, lepszy sposób? (tez w miarę tani)
zdejmij obudowę to najprostszy a zarazem najtańszy sposób na poprawę obiegu powietrza w obudowie.
możesz coś wybrać z serii ARCTIC COOLING AF
Wentyl z tyłu obudowy ustaw tak, żeby wypychał gorące powietrze na zewnątrz. Możesz dołożyć wentyl który wciąga zimne powietrze do wnętrza budy. A jeśli możesz to daj wentyl wyrzucający gorące powietrze przez górną ścianę budy.:mrgreen:
Złączono Posta : 25.07.2007 (Sro) 18:22
Oczywiście dawaj wentyle o jak największej średnicy.:mrgreen:
1 otwórz obudowę i postaw komp tam gdzie przeciąg masz
2 same wiatraczki w sklepach są tanie
3 jak masz radiatory to poprzyczepiaj na druciki (czy co tam wymyślisz) jakieś wentylatory od starych procków itp. Twoi kumple powinni mieć pod dostatkiem takich rzeczy
4 zmień chłodzenie jak poszukasz na forum to dużo tanich propozycji znajdziesz
@swistaczek
Jaki ma być ten wentyl (80x80 ??)
Weź linijkę i zmierz
Jeżeli masz 80x80 to polecam ten
Wiatraczek 80x80, a co do otwarcia obudowy to nie jestem pewien bo mam tubę która prowadzi powietrze z zewnątrz do procka. Wentylator stary mam dobry, nie pozwala przekroczyć 60*C, wtedy zwiększa obroty do 3200RPM.
Najbardziej mi zależało żeby ktoś polecił fajny wiatraczek do tyłu obudowy (za rady tez dzięki)
odkurz chłodzenie na procku
a z wentyli to na tył polecam tego wentylka
http://allegro.pl/item218916542_arctic_ … dajny.html
a na przód tego