Miałem jeden zbędny wiatrak do obudowy AAB Cooling Super Silent Fan 12 PWM,
otóż wiem że jeden wiatrak do obudowy to za mało ale zamontowałwm ten
wiatrak na dole z boku obudowy a od strony zewnętrznej zamontowałem aluminiowego grilla
tak jak było przedstawione w filmie na youtube,
powietrze z tego miejsca się wywiewa czyli to dobrze czy żle bo jeśli żle to ten
wiatrak muszę odwrócić? Mam jeszcze jedno wolne miejsce z tyłu obudowy na 80,
więc planuję dokupić tej samej firmy AAB Cooling. Czy powinienem jeszcze wstawić
trzeci wiatrak z przodu obudowy jakby nie ma tam miejsca na wiatrak ale są tam
wolne otwory(widać na zdjęciu).
Ten wentylator najlepiej jakby powietrze z obudowy wyciągał, czyli powinien być zamontowany z tyłu - o ile rozmiar pozwala. Albo z przodu aby nawiewał powietrze do wnętrza obudowy, a później domontuj z tyłu drugi który będzie je wyciągał. W obecnym wykonaniu to nie ma sensu. Więcej pożytku przyniesie wyczyszczenie komputera z kurzu, co - jak widać na załączonych zdjęciach - bardzo by się przydało.
Nie zamontuję tego wentylatora z tyłu bo jest za duży. Z tyłu mogę zamontować 80x80.
A z przodu właśnie nie wiem bo nie ma otworów na wylot ale są otwory żeby go wkręcić.
Jeśli nie montuję się jego z boku to po co zrobili tam miejsce na wiatrak?
Tak, jak pisze kolega wyżej - przydałoby się wyczyścić komputer z kurzu.
Co do wiatraków - jeśli ten wiatrak na płycie bocznej po skręceniu obudowy jest w przedniej jej części to powinien wciągać powietrze do środka. Jeśli jest w jej tylnej części, to powinien to powietrze wyciągać (i chyba tak jest, jeśli dobrze widzę na zdjęciu). Będzie lepiej, jak wiatrak będzie zamontowany z tyłu obudowy, bo gdy jest zamontowany na płycie bocznej to może zabierać część powietrza, która powinna trafiać do procesora.
Zamiast robić frankensteina zainwestuj w nawet tanią obudowę.
Ma mieć możliwość montażu zasilacza na dole bo na górze to on dostaje gorące powietrze które przechodzi poprzez niego a to nie jest dobre.
Na górze ma mieć otwór z wentylatorem a i nawet bez wentylatora to przyniesie lepszy efekt niż to co robisz.
Wtedy wystarczy Ci 1 wentylator z przodu który będzie naprzeciwko grafiki która wyrzuci część powietrza do tyłu a z procesora i okolic gorące powietrze będzie wyrzucane do góry.
To już jest tania obudowa i widać efekty. Jest trochę mała przez co i wiatraki, które możesz włożyć do środka nie będą duże. Szukaj takiej, która da Ci możliwość włożenia przynajmniej wiatraka 12 cm - to o wiele większy przepływ powietrza. I nawet, jak nie będzie można dać wiatraka z przodu, to niech ma „przepływny” przód, a wtedy wszystko wyciągnie tylni wiatrak (to już dość tani wariant obudowy).