Wiatraki chodzą na pełnych obrotach w Dark Base 900 Pro + Aorus Ultra Z390

Posiadam od pół roku sprzęt z obudową Dark Base 900 Pro oraz płytę główną Aorus Ultra Z390.
Zauważyłem, że wiatraki w obudowie są głośne - chodzą na maksymalnych obrotach. Na obudowie mam suwak którym mogę sobie zmienić prędkość.

Ale powinien tym sterować tryb automatyczny. Dziwne jest to, że zdarzyło mi się że pograłem chwilę i jak wyszedłem z gry to wentylatory przycichły. Ale powinny być ciche już po uruchomieniu komputera.

W BIOSie (oraz w aplikacji Aours System information Viewer) nie widać aby te wiatraki wykrywał. Wszystkie poza tym od procesora mają 0 RPM (0 obrotów).

Moja obudowa ma HUB, do którego podpiąłem wszystkie 3 wiatraki. Natomiast w HUB’ie jest Złącze PWM do płyty głównej, które podpiąłem do SYS_FAN2. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Schemat poniżej:

A czy nie jest tak, że ten HUB wymaga jeszcze dodatkowego zasilania - zgaduję gniazdo SATA ?
Można tez ominąć problemy z HUBem wpinając wentylatory bezpośrednio w płytę główną i w BIOSie poustawiać zakresy dziaałania - Smart Fan 5 Settings.
Ja mam zrobione to tak

Jest to ustawienie “zimowe” gdy temperatura w mieszkaniu jest 22-24 st. C. W lecie jest trochę inaczej.

Tak, musi być podpięty bezpośrednio do PSU (złącze G na screenie z pierwszego posta) i mam to podpięte, inaczej by mi nie działy ledy zresztą. :stuck_out_tongue:
Właśnie bez sensu jest to, że musiałbym podpinać wentylatory bezpośrednio do płyty głównej. Od tego mam HUB…

No to spróbuj podpiąć do płyty głównej chociaż 1 wentylator - czy płyta je w ogóle widzi.

Hej,

A jak masz ustawione przełączniku wydajność i cisza? W jakiej pozycji jest przełącznik na obudowie? Sprawdzasz szybkość wentylatorów, gdy właśnie hub znajduje się w pozycji automatycznej?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Ok udało mi się to ogarnąć, ogólnie system dalej pokazuje 0 RPM, ale to nie jest dla mnie istotne aż tak bardzo, bo widzę, że teraz mogę sterować prędkością i działa dynamicznie w zależności od poziomu temperatury na czujniku.

Aby tego dokonać musiałem zmienić w BIOS’ie tryb Control Mode z Auto na PWM

Trochę bez sensu, że takie hacki musiałem robić, ale liczy się że działa… Nareszcie cisza w spoczynku…

1 polubienie