Widoczność plików i dwa konta Administratora

Cześć,

Na Jednym komputerze mam dwa konta Administratora. Wszystko fajnie, pięknie, ale czy można wyłączyć widoczność plików np. na pulpicie, które są widoczne z drugiego konta? To samo dotyczy zainstalowanych programów, które są widoczne w odinstaluj program w Panelu sterowania.

Nie za bardzo. Na tym polega konto administratora, że może wszystko. Jak chcesz coś ukryć postaw drugi system na tej samej maszynie lub w maszynie wirtualnej. Ewentualnie pliki możesz trzymać w zaszyfrowanym kontenerze.

No niestety opcja stawiania maszyny, czy Windowsa odpada

Jako admin1 na NTFS możesz odebrać prawo do odczytu swojego pulpitu (katalogu) adminowi2, ale admin2 może sobie potem to prawo z powrotem nadać. Więc to też nie rozwiązuje problemu.

Zatem nic z tego. Myślałem że jest jakieś rozwiązanie, bez konieczności stawiania Windowsa bądź maszyny.

Czy bitlocker nie umożliwia zaszyfrowania katalogu użytkownika?

Racja - a jeśli nawet nie bitlocker to true/veracrypt.

Muszą być dwa konta administratora?

Nie muszą, lecz nie chcemy ingerować sobie w plikach.
Zdjęcia z konta “A” nie są widoczne na koncie “B”. Dlaczego tak nie można z pozostałymi plikami…

Zrób tak>

1 - konto Administratora,
2 - konto zwykłe - KOLO_A
3 - Konto zwykłe - KOLO_B

Każde konto KOLO ma swoje hasło,

Pliki trzymać w folderze na pulpicie albo zdjęcia dzięki temu drugi/pierwszy ich nie zobaczy

hasło Admina wspólne na potrzeby instalacji oprogramowania

To nie rozwiązuje sytuacji, bo z hasłem admina otworzy każdy katalog, czyli jesteśmy w punkcie wyjścia. Moim zdaniem tylko szyfrowanie wchodzi w grę, najlepiej jakieś słabe - nieobciążające procka, bo przecież nikt tego nie będzie łamał.

albo hasło na zadany folder i tyle

Ale nie to z skryptu batch, bo pewnie Grażyna namierzy folder fejkowo nazwany “Panelem Sterowania”.

np.