Witam
Proszę o pomoc: zainstalowałam na laptopie z oryginalnej płyty Windowsa 10 -podczas instalacji nie było pytania o klucz do programu. Sprawdziłam w systemie jaki jest klucz i okazało się , że jest to inny klucz niż ten który mam więc zmieniłam w ustawieniach klucz na ten który posiadam. Mimo tego w PowerShell-u w dalszym ciągu widoczny jest ten nieprawidłowy klucz. Zmieniłam go kilka razy,restartowałam laptopa,ale nic to nie zmieniło. Na laptopie,wcześniej był zainstalowany „fabryczny” Windows tzn. kupiłam laptopa razem z Windowsem (to chyba była 7), ale po jakimś czasie tak namieszałam z systemem , że nie dało się go naprawić więc kupiłam Windowsa 10 . W laptopie nic nie było wymieniane od nowości.Co zrobić ,żeby widoczny był klucz Windowsa 10 ( ten który jest na moim opakowaniu Windowsa) ?
Jaki to konkretnie jest laptop? Firma, model, wersja.
To jest Lenovo,G50-30,model 80G0 ,a zainstalowany pierwotnie był Windows 8 ,nie 7 jak pisałam wcześniej.
widocznie klucz jest od Win 8 . Jeżeli chcesz zmienić klucz zrób to telefonicznie
Ściągnij sobie programik https://download.komputerswiat.pl/bezpieczenstwo/odzyskiwanie-danych/odzyskiwanie-kluczy-licencyjnych/showkeyplus on Tobie pokaże właściwy klucz i klucz jakim jest zainstalowany.
No to powinno ogarnąć sprawę.
W tym modelu jest UEFI, w którym na stałe zapisany jest klucz tego Windowsa, z którym laptop był dostarczony. Tego numeru od Windows 8, możesz legalnie używać z Windows 10.
Tego dokupionego Windowsa najlepiej schować do szuflady (przyda się, jeśli kupisz sobie nowy sprzęt, bez systemu) albo sprzedać (ale to się chyba nie opłaci).
ja chętnie odkupię w rozsądnej cenie.
Właśnie dlatego napisałem, że to się nie opłaci bo „rozsądna cena” zupełnie inaczej wygląda z punktu widzenia usera a zupełnie inaczej z punktu widzenia Microsoftu
Bardzo,bardzo dziękuję za wyjaśnienie,dzięki Tobie już wiem o co chodzi
Płyta z oryginalnym Windowsem zostaje ze mną
Dlatego, że klucz wziął ze SLIC w UEFI/BIOS. Twój nie został użyty. Być może zadziała opcja zmień klucz w menu z aktywacją, a być może konto online gdzie tenże przypisujesz.
Ale to bez sensu. Używaj OEMu laptopowego, a BOX’a zachowaj na czarną godzinę (bo zawsze możesz sprzedać). Ewentualnie aktywuj na Windows 11 tak aby mieć go doń przypisanego.
Płyta z oryginalnym Windowsem zostaje ze mną
Płyta? A to nie jest tak że 10 jest sprzedawana wyłącznie na pendrive?
Tak ale 11-stka
https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Windows-11-trafil-do-sprzedazy-w-wersji-pudelkowej-USB
Czyli nie był.
Wszystkie Windowsy 10 Home jakie kupiłem były na pendrive. Stąd moje zdziwienie.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.