Widows XP stoi na ekranie ładowania

Witam!

Wczoraj pojawił mi się następujący problem. Próbuje odpalić komputer, a to widzę komunikat “Brak pliku NTLDR. Wciśnij CTRL+ALT+DEL”. Coś w tym stylu. No więc myśląc dobrze, odpaliłem instalator Windows i uruchomiłem procedurę naprawiania istniejącej wersji Win XP. Procedura się zakończyła no i super, komunikat już się nie pojawił. Tyle tylko że około 4-5 razy przelatuje pasek ładowania Win XP i nagle staje i nic. Windows nie ładuje się i staje na ekranie ładowania. Co prawda pasek raz na jakiś czas drgnie, ale to jest bardzo rzadko, a poza tym nie mruga lampka dysku i nie zauważyłem żeby dysk pracował. Zresztą zostawiłem go na ekranie ładowania na jakieś 40 minut i też nic…

Aha, próbowałem oczywiście w trybie awaryjnym i dostaje komunikat że instalator nie może dokończyć instalacji w trybie awaryjnym i trzeba zrestartować komputer. Po restarcie z powrotem to samo, stoi na ekranie ładowania. Ale ten komunikat sugeruje jakby, że proces reinstalacji czy tam naprawiania istniejącej instalacji nie dokończył się…

Pod Linuksem z kolei dostaje komunikat (kiedy próbuje podejrzeć zawartość tego dysku) że marker NTFS na tej partycji jest ustawiony do użycia, więc nie można zamontować ani podejrzeć tego dysku.

Czy ktoś może mi pomóc i zna jakieś sposoby na postawienie na nogi tego Windowsa? Dodam tylko że, bardzo zależy mi na postawieniu tego właśnie WIndowsa, gdyż miałem tam bardzo ważne rzeczy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Spróbuj instalacji nakładkowej ( nakładkowy reinstall systemu z zachowaniem danych) Tutaj zobacz

Albo spróbować inaczej :

1. Należy wystartować system z płyty instalacyjnej Windows XP

2. Wybrać Konslole odzyskiwania systemu

3. Wybrać partycje na którą będziemy kopiowac pliki ( systemową):

4. Podać hasło jakie zostało użyte podczas pierwszej instalacji systemu lub Enter gdy nie uwzględniono hasła

5. Zastosować polecenie kopiowania

copy dysk:\i386\ntldr d:\

copy dysk:\i386\ntdetect.com d:\

dysk - oznaczenie dysku gdzie znajduje się płyta CD z systemem operacyjnym

\i386\ - katalog gdzie znajdują się pliki na płycie CD

Instalacji nakładowej próbowałem i owszem - zlikwidowała mi problem z brakiem NTLDR. Teraz już ten komunikat się nie pojawia i system zaczyna się ładować, tyle tylko że staje na ekranie ładowania. Jak tylko wrócę do domu spróbuje z kopiowaniem tych plików.

coś mi się wydaje że dysk ci się sypie. Komunikat NTLDR może oznaczać albo złą instalację systemową albo uszkodzenia dysku twardego, Po ponownej instalacji niby wygląda wszystko tak samo ale to kwestia czasu kiedy zacznie się znowu sypać