Więcej miejsca na systemowym dysku

Witam. Ostatnio mam kłopoty z kompem, gdy gram np. w gta sa to komp się muli masakrycznie [ dodam,że NIGDY tak nie było. Nie długo mam zamiar zrobić format… Tylko ,że tak

Dysk C : XP Pojemność 10GB

Dysk D : Muzyka,Filmy itd Pojemność 105GB

Dysk I : Gry,Programy i Pliki ściągane z netu Pojemność 117GB

Chcę zwiększyć pojemność dysku C do 15Gb a zmniejszyć w D bez utraty danych w D!

Ktoś mi powie jak tego dokonać ? Mam tam za dużo plików i nie mam gdzie ich skopiować…]

Proszę o pomoc

-------Pozdrawiam Ołek :wink: ---------

Znajdź jakiś program do zarządzania partycjami

np darmową wersję

http://www.paragon-software.com/free/pm.html

ja mam jakąś starszą 8,5 czy 9 w domu, jak była z jakimś PCWORD’em i działa bez problemu,

lub Easus Partition home http://www.partition-tool.com/personal.htm (wersje professional mam w pracy)

ustawiasz całą ściezkę operacji do wykonania, potem appy i tylko potem trochę trzeba poczekać i jest jak trzeba

a i od razu systemową podciągnij do 20GB :slight_smile:

Pobrałem wersje 9.0 mozesz pomoc , jak to zrobic??

1 instalujesz na dysku i uruchamiasz (tylko nie wersje demo, ma być freeware albo full, w demo nie działa przycisk appy)

2 ujrzysz pasek, który obrazuje dysk, wraz z aktualnym podziałem.

3 gdzieś w menu jest opcja Resize/move albo Redistribute free space,

tu jest kilka wariantów nie pamiętam jak jest dokładnie w programie, zasada działania jest podobna we wszystkich tego typu.

4 wybierasz dysk, zmniejszasz rozmiar dysku D na mniejszy (np. 10GB = 10240MB=10485760KB),

możesz mieć opcje od razu do przydzielenia wolnego miejsca na dysk C, jeśli jest to opcja move

lub będzie jako wolna przestrzeń nie przydzielona żadnemu dyskowi.(resize lub redistribute)

(5) Jeśli zmieni się na wolne miejsce, to klikasz jeszcze raz opcję Resize lub redistribute

i przydzielasz dyskowi C wolne 10GB.

(6) W którymś z programów aby przydzielić wolne miejsce do innej partycji, musi ono sąsiadować

z tą partycją. Wystarczy przeciągnąć myszką obszar zaznaczony jako free space obok dysku który ma być powiększony

7 klikasz appy i dopiero teraz są wprowadzane jakiekolwiek zmiany na dysku!

do tego momentu możesz sobie próbować wiele ustawień,

ale pamiętaj aby liczba poleceń była jak najmniejsza do wykonania,

jak ci się zrobi 4 razy zmiana partycji to, możesz usunąć zbędne operacji itp.

8 program powinien zamknąć system i uruchomić komputer raz jeszcze,

podczas uruchomiania wczyta się program z ustawieniami i dokona zmian.

na koniec będzie jeszcze 1 reset.

potem się uruchomi system z nowym podziałem dysku

Nie radze robić tego z poziomu systemu! Polecam GParted bootowalny :slight_smile:

W easusie zmniejszasz przyciskiem resize/move np. dysk d o 10GB (o ile nie jest pełny) a następnie to nieprzydzielone miejsce również resize/move “dołączasz” lub przesuwając “suwakiem” “rozciągając” dysk c o to nieprzydzielone miejsce - pamiętając oczywicie o tym aby nieprzydzielone miejsce znalazło się pomiędzy partycjami c i d - zatwierdzasz apply i gotowe :slight_smile:

Zawsze robiłem z poziomu systemu operacje easusuem na partycjach i żadnego problemu nie było :slight_smile:

Dzięki za pomoc. Wszystko działa jak powinno. Dane się nie utraciły. Pozdrawiam

Hmmm… ciekawe w jaki sposób? :o Przecież zmniejszając partycję z danymi, zmniejszyć ją można o tyle miejsca, ile jest tam wolnego. np. Ty masz partycję 5GB z xp to wolnego masz ok 2, 2,5 GB (licząc sam system) więc o tyle mozna zmniejszyć. Na więcej program nie pozwoli ze względów oczywistych :slight_smile: