Wiedźmin 3 i lenovo legion

Witam, mam laptopa lenovo legion z procesorem i5 7300hq, 8gb ram, karta graf. gtx 1050, podczas gry na najniższych ustawieniach gra nie działa płynnie i ma ok 15-19fps. Czy to normalne przy tym sprzęcie? Spodziewałem się lepszych wyników…

Czy podczas gry masz laptopa podłączonego do prądu i wybrany profil zasilania największa wydajność?

Sprawdź to co sugeruje @januszek, ale również w ustawieniach grafiki czy wybrana jest odpowiednia karta graficzna jako ta wydajna:

Dorzuć jeszcze temperatury podzespołów podczas grania - HWInfo Ci w tym pomoże np.

Czy masz też problem w innych grach?

zaraz wykonam te porady. gram w warhammer total war na ustawieniach ultra i nie ma problemu

Jaka wersja gry, sterowników i rozdzielczość ?

W panelu sterowania Nvidia mam wybraną kartę GTX1050. Wersja gry to 1.31 ,rozdzielczość 1920x1080. Wersja sterownika karty gtx 24.21.13.9907. Zasilanie ustawione na najwyższą wydajność laptop oczywiście podłączony do zasilania

Gra uruchamia się przez GOG Galaxy tak dla informacji

Czy możesz zmniejszyć rozdzielczość do 720p (chyba takie coś jest w Wiedźminie) i wtedy sprawdzić?

Na laptopowym GTX 1050Ti na ustawieniach średnich w FHD mam stałe 60 FPS - mimo throttlingu na GPU. Na 1050 powinno być niewiele gorzej, a na pewno na najniższych powinno być 30+ jak nie okolice 60. Jest najpewniej jakiś zgrzyt. Mam wrażenie, że to sterowniki GPU i wypadałoby zrobić reinstall razem z iGPU Intela.

Po całym dniu walki chyba mogę ogłosić sukces. Liczba fps na najniższych teraz to 60 a na najwyższych 25-30 czyli tyle ile wcześniej na najniższych.
Wcześniej zauważyłem, że podczas gry na najwyższych ustawieniach temp. CPU wynosiła max.58 C a GPU była jeszcze niższa, teraz temp. CPU wynosi ok.70 C ale przynajmniej da się grać normalnie.
Niestety nie wiem co właściwie pomogło, usunąłem ADWcleanerem dwa podejrzane obiekty oznaczone jako PUP, poza tym usunąłem Wiedźmina z GOG Galaxy i pobrałem go w partach po czym zainstalowałem offline-owym instalatorem.