Jak wyłączyć tryb fotograficzny? Grając na padzie podczas walki sam mi się włącza. Jak wywalić w ogóle ten skrót klawiszowy. Nie chcę i nie będą robił zrzutów ekranu z gry.
Jak to zbędne cholerstwo wywalić?
Jak wyłączyć tryb fotograficzny? Grając na padzie podczas walki sam mi się włącza. Jak wywalić w ogóle ten skrót klawiszowy. Nie chcę i nie będą robił zrzutów ekranu z gry.
Jak to zbędne cholerstwo wywalić?
Na pewno w ustawieniach gry. Zapytałem Gemini i mam to:
Wejdź w Opcje.
Wybierz Rozgrywka.
Znajdź opcję Tryb fotograficzny i przestaw ją na Wył
Więcej info:
https://g.co/gemini/share/7ea8dedc2e88
Specjalnie wszedłem w grę przed odpisaniem, by sprawdzić ponownie…
…ten Twój Gemini halucynuje!!! Wymyślił coś czego nie ma. Zrobił z Ciebie debila.
A teraz Ty próbujesz zrobić debila ze mnie!
Odpowiedzi takie, na tym forum, powinny być karane przez Administratorów!
No to sprawdźmy dalej co jest warte AI. ChatGPT odpowiada podobnie ale w trybie Thinking potrafi już ogarnąć, że opowiada głupoty i nie sugeruje wyłączenia tej opcji z menu. Gemini nawet w trybie Myślący/Pro uparcie twierdzi ze wyłączenie trybu foto jest w menu, co więcej zostało tam dodane w 2023 roku.
W każdym razie ChatGPT w trybie Thinking twierdzi, że:
To się włącza, bo tryb foto w Wiedźminie 3 jest przypięty na padzie do wciśnięcia obu gałek naraz
Sugeruje żeby w Układzie kontrolera na Steam przemapować np przyciśnięcie jednej z gałek na jaką inną funkcję, np naciśnięcie przycisku k. Jeżeli to gra nie ze Steam, sugeruje użycie programu reWSAD albo Steam jako launcher
Druga sugestia to modyfikacje w input.settings
- Dokumenty → The Witcher 3 →
input.settings- Wyszukaj:
EnablePhotoMode- Usuń wpisy typu:
IK_Pad_LeftThumb=(Action=EnablePhotoMode_Step1)IK_Pad_RightThumb=(Action=EnablePhotoMode_Step2)
(Gemini w Myślący/Pro sugeruje podobnie, jedynie wpadka przy upieraniu się że opcja jest do wyłączenia w menu)
Potwierdzasz, czy to dalej AI halucynacje?
Przepraszam, że nie od razu. Dopiero teraz usiadłem przed monitorem i sytuacja wygląda tak…
Wiedźmin kupiony i odpalony za pomocą aplikacji GOG…
…wpisy znalazłem i usunąłem (były w innej ścieżce)
...\The Witcher 3 Wild Hunt GOTY\bin\config\r4game\legacy\base\input_qwerty
plik o nazwie: input.settings nie istnieje w katalogu gry Wiedźmin 3
Po odpaleniu tytułu i naciśnięci dwóch gałek tryb foto jak się włączał tak się włącza dalej…
Wniosek - marna pomoc z tej sztucznej inteligencji.
Niekoniecznie do niczego. Dobrze zauważył że włączenie trybu foto jest z powodu naciśnięcia dwóch gałek. Coś mi mówi że rozwiązanie proponowane jako nr 1 zadziała - przemapuj wciśnięcie pierwszej gałki np na przycisk k. Jeżeli nie chcesz używać Steama jako launchera dla Wieśka kupionego w GOG to spróbowałbym JoyToKey - Download the Latest Official Version oraz https://www.autohotkey.com/
Wracając do metody z plikiem. Ten plik powinien być, dobrze szukasz?
to czy proponowane wpisy zadziałają to już inna bajka
jest i plik input.settings w katalogu…
c:\Users\...\Documents\The Witcher 3\input.settings
wprowadzone w nim modyfikacje zaproponowane przez sztuczną inteligencję też nic nie dały.
no to lecisz z przemapowywaniem, tak żeby gra nigdy nie dostała sygnału że naciśnięto dwie gałki
Ale to durny pomysł. W grze naciśnięcie jednej i drugiej gałki ma przypisane swoje funkcje (tyle, że osobno). To Redzi zj#$li, że w ustawieniach gry nie ma wyłączenia trybu foto (jak w każdej innej grze (nawet ze stajni ubisoft))
W aplikacji pada 8bitdo mogę wyłączyć w ogóle naciśnięcie gałki (ale wtedy gra staje się niegrywalna)
tak oczywiście zgoda ale jak przemapujesz wciśnięcie gałki na wciśnięcie przycisku na klawiaturze, który odpowiada dokładnie tej funkcji co naciśnięcie gałki, to ma prawo działać. Zobacz w jaki przycisk odpowiada wciśnięciu wybranej gałki. ChatGPT sugerował coś jakby ‘k’
i by grać będę musiał używać pada i klawiatury?
Nie nie. Przemapowujesz naciśnięcie gałki tak aby działała jak naciśnięcie przycisku na klawiaturze. Mapujesz na taki przycisk, który działa w grze dokładnie tak jak naciśnięcie gałki. Gra nigdy nie dostaje sygnału że naciśnieto gałke.
Nie mowię że to zadziała ale bym sprawdził
Gra musi wiedzieć, że naciskam jeden i drugi drążek. Bez tego tytuł jest niegrywalny
Przypisz naciśnięcie gałki na klawisz klawiatury odpowiadający tej samej akcji. Przemyśl na spokojnie co napisałem ![]()
no i co według Ciebie to wniesie? W grze często używam funkcji naciśnij jedną i drugą gałkę (tyle, że osobno)
Przepraszam, próbowałem pomóc.
Tak, tej gry nie mam - prawda!
Wg. mnie nie ma co kombinować z plikami gry i modowaniem, bo jeszcze coś zablokujesz.
najśmieszniejsze, że Google pełne wyników, gdzie ludzie próbowali znaleźć rozwiązanie (nie znaleźli), wielu pisało, że się grać nie da!, a RED’zi nic. Nie wierzę, że nikt im tego nie zgłaszał.
Tak podstawowej funkcji w ustawieniach jak wyłączenie trybu foto nie wprowadzili na premierę nextgenowego patcha. Jak był syf przedtem tak jest dalej… a gra przez to jest niegrywalna!!!
Masz np ustawienia kontrolera jak z linka powyżej
Naciśnięcie lewej gałki = Sprint (to samo daje Lewy Sift na klawiaturze)
Naciśnięcie prawej gałki = Change objectove
Naciśnięcie 2 galek = photo mode
Przemapowujesz „Naciśnięcie lewej gałki” tak żeby system widział je jak naciśnięcie klawisza „Lewy shft”. Gałka działa tak samo jako sprint, ale gra odbiera to inaczej. Lewa gałka to jak naciśnięcie „Shift” a nie naciśnięcie gałki. Naciśnięcie gałki widzi tylko program przemapowujący, jeszcze przed grą. Ona widzi naciśnięcie Shift na klawiaturze. Dla gry nigdy nie wystąpi sytuacja gdy naciskasz dwie gałki na raz.
Jeżeli to nie jest jasne, to niech ktoś inny wyjaśni bo może ja dziś niejasno tłumaczę.
…to jest jasne i brzmi interesująco. Pytanie czy istnieje możliwość przemapowania klawiszologii tylko w Wiedźminie na GOG
…bo te proponowane przez Ciebie programy wydaje mi się, że zmieniają globalnie
Jeżeli użyjesz Steam jako launchera do gry którą masz kupioną w GOG (można dodać do Steam grę z poza Steam) to wtedy wykorzystujesz mechanizm mapowania Steam i działa tylko dla tej gry.
Jak nie, to właczasz program mapujący tylko jak grasz w Wiesława. W JoyToKey poćwiczyłbym też JoyToKey - Basic Features → Associate profiles to target applications → JoyToKey can automatically switch an active profile based on the current focused application