Wiedźmin 3 niskie fps przy dobrym sprzęcie

Cześć,
Mam problem z wydajnością w grze Wiedźmin 3. Klatki utrzymują się na poziomie 35-50 fps, w zależności od lokacji, w której się znajduję. Gram na bardzo wysokich ustawieniach oraz modach. Jednak grałem również w gry Assassin Creed Odysey, Far Cry 5, Shadow of the Tomb Raider itp. również na najwyższych ustawieniach, a tam problemu z fps nie było. Większość procesów w tle mam wyłączonych. Pobrałem najnowsze sterowniki do karty graficznej, jednak to nie rozwiązało problemu.

Mody, których używam to głównie tekstury 4k, Photorealistic Reshade, mody na poprawę światła, ognia, trawy i cieni.

Procesor Intel® Core™ i5-9600K CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz
RAM 16GB
Karta graficzna GeForce RTX 2060 Super

A może uważacie, że na tym sprzęcie takie klatki, przy takich ustawieniach i modach są racjonalne?

Z góry dzięki za pomoc

I wszystko jasne. Choć 2060s to dobra karta to jednak nawet tekstury w 4k to już dla niej za dużo. To karta raczej stworzona do maks 1440p a i to czasami może okazać się dla niej za dużo.

1 polubienie

Może tu jest problem, bo sama gra nie ma jakichś bardzo wysokich wymagań, zwłaszcza po wyłączeniu hairworks oraz obniżeniu nieco jakości cieni i ilości wyświetlanych postaci.

A czy może to być kwestia za słabego procesora?

Pod warunkiem, że renderujesz obraz cpu, nie gpu.
Crysis uruchomiony na procesorze Ryzen Threadripper 3990X bez karty graficznej (benchmark.pl)
Czy nie, jak wyżej 2060 = 2k, nie 4k.

Ogólnie można powiedzieć że cały sprzęt masz za słaby by próbować grać w 4k i jeszcze to Photorealistic Reshade. Twój sprzęt jest idealny do FHD i czasami (o ile pozwoli) do 2k.

On jeszcze nie pisał w jakiej rozdzielczości gra. Tekstury 4K to tylko mod zajmujący pamięć vram. Można go używać nawet przy FHD.

W każdym razie powinien wywalić wszystkie mody i sprawdzić jak chodzi czysta gra, a później testować po jednym, a nie zmuszać nas do wróżenia ze szklanej kuli.

Ja też może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mnie chodzi o to, ze nawet jak gra we FHD ale używa moda z 4k teksturami to 2060s też jest za słabe. Choć to oczywiście względne. Bo jeżeli osiąga przy tym 30-40 k/s to dla mnie na przykład taki wynik byłoby ok. Jednak ja jestem niedzielnym graczem więc rozumiem, że na PC 30 fpsów to dla kogoś za mało.