Witam mam problem z wiedźminem 3, gra na wersji 1.02 działa idealnie, nie zauważyłem nawet jednego spadku fpsów lub przycięcia.
Na patchu 1.10/1.12 (Testowałem obydwa) fps spadają co chwilę aż do 4 co powoduje scinke na kilka sekund.
Mój procesor to Pentium G3220 3.0GHz, a karta graficzna GTX 750 2gb od asusa.
Wiem że procek jest dwurdzeniowy i może być przyczyną ale jak napisałem wyżej gra na poprzednim patchu chodzi idealnie.
Fps są pomiędzy 40-60 na ustawieniach średnich i pare ustawień niskich (np. cienie bo niewidzę różnicy)
Rozdzielczość 768p lub 720p, nawet na 1080p daje rade.
Dodam iż na wersji 1.02 procesor rzadko dobija do 100%, karta graficzna chodzi powyżej 80%.
Na wersji 1.10 było trochę inaczej procesor stale dobijał do 100% (program BES nie pomógł) a karta graficzna dobijała zaledwo 70%.
Mógł bym grać na tym 1.02 lecz chciał bym w przyszłości kupić dodatek a potrzeba nowszą wersje gry i niewiem jak by było z glitchami/bugami bez patchy.
To jest dziwne, bo mam karte generacje nizsza-gtx660 i wiekszosc ustawien na maks, poza hairworks, wygladzaniem i cieniami i to lata ponad 30fps… wiekszosc czasu ppnad 40…
Zaktualizowałem grę do 1.31. Gdy po aktualizowaniu uruchomiłem grę to w czasie wykonywania prologu (kaer morhen) miałem 2x ścinki, nie wiem czy to spadki fps bo nie uruchamiałem afterburnera.
Włączyłem BES ustawiłem na -3% i fps w grze na 30, po tym czasie miałem tylko 2 przycięcia i to wiele krótsze niż wcześniej (około 1s).
Jutro się pobawię ustawieniami i zobaczę czy nie będzie więcej ścinek, aczkolwiek gra jest teraz grywalna. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł czy można w całości wyeliminować te ścinki to bym był wdzięczny. Dodam że na podkręconej karcie +100 na rdzeniu i 200 na pamięci, były gorsze ścinki ale nie wiem czy mi się nie wydawało bo zaraz po pierwszym uruchomieniu przywróciłem zegary do wartości domyślnych.
Jutro będę testować bo mam więcej czasu.
Tylko zastanawia mnie czy oni dodali coś do patchy jeżeli na jednej wersji niemam problemu.
Aktualizowałem też windowsa w nadzieji że coś pomoże ale dużej różnicy nie widzę. Do wersji 1803.
Więc widzę że pozostaje mi granie na wersji 1.02 a po zakupie nowego procka pobranie najnowszej i dodatków. Tak w ogóle to mam w pc 5 gb ramu (1x 4gb i 1x1 gb), dowiedziałem się w internecie że można połączyć 4gb i 1gb w dual channel więc tak zrobiłem i działa w dual (jak dobrze zrozumiałem to 2gb działa w dual a reszta w single, jeżeli nie to może mnie ktoś poprawić) ale nic nie pomogło.
Jedyny wzrost wydajności zauważyłem w fortnite, cs go itp.