Witam
sam screen wystarczy
jeszcze tydzień temu było 10% zużycia a dziś nagle 0% ?
może coś elektronika w akumulatorze szwankuje
dzięki
Witam
sam screen wystarczy
jeszcze tydzień temu było 10% zużycia a dziś nagle 0% ?
może coś elektronika w akumulatorze szwankuje
dzięki
Nie ma aplikacji, która poda rzeczywisty stan akumulatora - zbyt wiele parametrów wpływa na pojemność, czasy ładowania, rozładowania, rezystancję wewnętrzną…
Jutro może Ci wyświetlić jeszcze inne wartości… Takie informacje należy traktować jedynie orientacyjnie - jak parametry będą drastycznie się pogarszać, można się martwić o baterię.
Hej,
Battery Care czasami tak ma. Kolejne wersje działają lepiej lub gorzej. Na przykład poprzednia wersja w ogóle nie pokazywała mi modelu oraz pojemności fabrycznej. Po najnowszej aktualizacji na Windows 7 wszystko jest OK, a na poczciwym Win XP nadal n/d-ki. Ogólnie - jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś - zaktualizowałbym program do najnowszej wersji i przede wszystkim nie przejmował się tym, co pokazuje program.
Pozdrawiam,
Dimatheus
u mnie jest na odwrót. Mój asus ma 9 miesięcy (k52jt). BaterryCare pokazuje mi mniejszą pojemność całkowitą niż fabryczna. Laptop od zawsze wytrzymywał na baterii tyle samo co teraz. Przez to moje wątpliwości - czy jest opcja żeby od nowości bateria miała mniejszą pojemność całkowitą niż fabryczną? Można reklamować baterię bo chyba to jest wada fabryczna… http://imageshack.us/photo/my-images/26/baterrycare.png/
Hej,
Wszystko zależy od tego, jak mocno wykorzystujesz laptopa, gdy działa on na zasilaniu bateryjnym. Druga kwestia to ilość cykli ładowania i rozładowywania baterii. To właśnie od nich zależy, jak bardzo szybko bateria będzie wykazywać oznaki zużycia. Choć ja na moim Acer’ze zużycie baterii na poziomie 27,66% osiągnąłem dopiero po 3,5-letnim wykorzystywaniu sprzętu - a zbyt lekko ze mną on nie ma.
Jeśli bateria jest oryginalna, to odpowiedź brzmi: Nie. Jedyna możliwość, że zakupiłeś laptopa z baterią już wcześniej używaną bądź wadliwą.
Trudno będzie reklamować. Głównie z tej prostej przyczyny, że na baterie najczęściej przysługuje gwarancja od 3 - 6 miesięcy. Po tym czasie niewiele da się zrobić. Oczywiście specjalistyczne oprogramowanie może pokazać, co jest powodem takiego zużycia baterii, ale niestety nigdy nie masz pewności, że w serwisie zostanie przeprowadzona taka analiza.
Pozdrawiam,
Dimatheus